Петролът с нов рекорд, златото поевтинява

530
Петролът с нов рекорд, златото поевтинява

Слабостта на златото привлече през нощта купувачи сред бижутерите и инвеститорите в Тайланд, но тези в Индонезия, която е най-големият потребител в югоизточна Азия, продаваха метала, за да получат пари в брой. Действията на последните бяха породени от спада на местната рупия до едномесечно дъно срещу долара.

Златото се опитва да удържи възходящия тренд след неспособността да пробие нивата от 1000 долара. Засега покачването му от началото на 2008 година е в размер на 19% и се дължи на рекордните цени на петрола и очакванията за нови намаления на лихвите в САЩ. В момента ключова съпротива е 992 долара и само пробив на това ниво ще даде възможност на метала да щурмува котата от 1000 долара за тройунция.

В обратна посока един спад под 970 долара може да доведе до поевтиняване към нивата от 940 долара за тройунция. Спот цената днес е по-ниско на 972.40/973.20 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 974.10/974.90 долара за тройунция. Миналата седмица на 6 март бяха достигнати рекордни нива от 991.90 долара за тройунция.

Петролът днес спадна от рекордните нива, но покачването остава устойчиво заради слабостта на долара и опасенията за редовността на доставките. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец април загуби 19 цента до 107.71 долара за барел след рекордните нива вчера от 108.21 долара за барел, когато инвеститорите залагаха, че цената ще продължи да расте с аргумента, че доларът ще отслабва.

Английският сорт Брент със срок на доставка месец април загуби 11 цента, до 104.05 долара за барел след вчерашните рекорди от 104.42 долара и затваряне на 104.16 долара за барел. Решението от миналата седмица на ОПЕК да не променя нивата на производство, въпреки натиска от страна на САЩ, също оказва подкрепа. Не на последно място инвеститорите търсят сигурни покупки, включително на петрола, при царящата несигурност на пазарите.

Междувременно Белият Дом сигнализира, че вицепрезидентът Дик Чейни лично ще говори с най-големия производител от ОПЕК Саудитска Арабия да убеди картела да увеличи производството. Причината е, че американската икономика ще бъде най-засегнатата, ако цените продължат да нарастват, тъй като силно зависи от вноса на петрол, а слабостта на долара допълнително усложнява ситуацията. Сривът на зелените пари през миналата седмица до рекордно дъно срещу еврото на 1.5458 окуражи търсенето на суровини, деноминирани в долара, тъй като те са по-евтини за притежателите на други валути.

Злато – технически анализ


Първа съпротива е 980 и едва при неин пробив е възможна атака на рекорда от 992, а при преодоляването му и на нивата от 1000 долара.

Подкрепа е 955, което е 38% корекция на покачването 895-992, както и там се намира дъното от 4 март. Следващи подкрепи са 944 и 933, които са съответно 50 и 62 процента корекции на същия растеж.

Съпротиви9809921000
Подкрепи 955944933

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...