Петролът с ръст над 5% вчера заради напрежението по оста САЩ-Русия

555
Петролът с ръст над 5% вчера заради напрежението по оста САЩ-Русия

Петролът нарасна с 5% вчера, което е най-голямото процентно увеличение за последните два месеца, подкрепено от напрежението между САЩ и Русия.
Цената се отдалечи вече с 9 долара от дъната, отчетени по-рано през седмицата. След силния спад през последните седмици анализаторите са озадачени дали следващият голям ход ще е в посока нагоре или надолу.
Златото напредна днес по инерция, след като вчера силно нарасна в резултат на покупки, дошли от покачването на петрола, спада на борсовите индекси и поевтиняването на долара.

Спот цената се увеличи до 835.55/837.55 долара за тройунция спрямо нива на затваряне в четвъртък в Ню Йорк от 832.40/833.40 долара за тройунция. Металът вчера достигна нива от 839 долара, които са най-високи след 11 август.

Друга причина за поскъпването беше новината за недостиг на златни монети в САЩ. Американският монетен двор обяви пред оторизирани дилъри, че безпрецедентно голямо търсене на златни монети от една тройунция с американския опел е довело до намаление на запасите. По тази причина хазната спира временно продажбите на въпросните монети.

Геополитическото напрежение в момента тегли цената нагоре, но ако фокусът на пазарите се върне към слабото търсене, можем да станем свидетели на нови дъна. Американският лек суров петрол спечели 5.62 долара или това са 4.86% и завърши деня на 121.18 долара за барел.

Английският сорт Брент напредна с 5.80 долара до 120.16 долара за барел. Драматичното покачване вчера дойде, когато Русия, вторият по големина износител на петрол в света, заяви че ще отговори с повече от дипломатически протести на САЩ за сделката, която последните сключиха с Полша за изграждане на американски противоракетен щит на полска територия.

Отношенията между Русия и Запада вече се влошиха още при интервенцията на Москва в Грузия. Новият проблем между САЩ и Русия само допълва списъка от фактори, които доведоха до рекордно поскъпване на цената през изминалите месеци. Сред тях са диспута свързан с ядрената програма на Иран и продължаващите атаки на бунтовниците срещу съоръженията в Нигерия.Петрол – технически анализ

Подкрепи са с лекота преодолените нива от 120, 118 и 115.40, които отдалечиха цената значително от дъното отчетено по-рано тази седмица.

Съпротива е 122, което е 62% корекции на поевтиняването 128.60-111.30. Ако тя бъде преодоляна убедително следващи бариери са 125 и 128..

 

Съпротиви

122.00

125.00

128.00

Подкрепи

120.00

118.00

115.40

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg