Петролът с трето поредно понижение

613
Петролът с трето поредно понижение

Цените на петрола паднаха за трети пореден ден в петък, докосвайки 6-седмичен минимум, след като негативните икономически данни и високите петролни запаси от суровината засилиха притесненията на инвеститорите около световната икономика и бъдещето търсене на суровината.

Фючърсите на американския суров петрол за доставка през месец септември, които изтекоха, се понижиха с 97 цента, или 1.3%, 73.46 долара за барел, като по време на петъчната си търговия отбелязаха 6-седмичен минимум на цена 73.19 долара за барел. Новите фючърси за доставка през месец октомври паднаха с 95 цента, или 1.27%, до 73.82 долара за барел.

Лондонският сорт Брент за доставка през месец октомври падна с 1.04 долара до 74.26 долара за барел.

Влошаването на перспективите около световното икономическо възстановяване, след серията поредни лоши за щатската икономика макроикономически данни и негативното за европейската икономика изказване на управителя на ЕЦБ, насочи пазарните участници към сигурните активи, като американските държавни облигации и долари. По-силната американска валута прави деноминираните в долари стоки по-скъпи за притежателите на други валути.

Негативно влияние и през петъчната търговия на суровината продължи да оказва и покачването на комбинираните запаси от американски суров петрол и стокови наличности до най-високото седмично ниво за последните 20 години, по данни от EIA (Енергийното министерство на САЩ) в сряда.

Златото се понижи през последния ден на изминалата седмица, прекъсвайки печеливша серия от шест поредни дни, като рязкото покачване на долара насочи инвеститорите към прибиране на натрупаните през последните дни печалби.

Щатските златни фючърси с доставка през месец декември поевтиняха с 6.60 долара до 1228.80 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg