Петролът се отдалечи от рекордните стойности след теглене на печалби

492
Петролът се отдалечи от рекордните стойности след теглене на печалби

Златото спадна днес, като натискът дойде от поевтиняването на петрола, което намали привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлация. Спот цената по време на азиатската търговия беше 883.50/884.20 долара спрямо нива на затваряне в понеделник в Ню Йорк от 884.60/886.00 долара за тройунция. Липсата в момента на ясно изразена посока на валутните пазари кара инвеститорите да се въздържат от активна търговия в златото.

Петролът продължи да поевтинява и слезе под 124 долара за барел при теглене на печалби. Това не изненадва никого, тъй като пазарът е експлозивен и отчете много рязко поскъпване за кратко време. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юни спадна със 73 цента до 123.50 долара спрямо цена на затваряне в понеделник в Ню Йорк от 124.13 долара за барел. Този контракт обаче вчера достигна интрадневен рекорд от 126.40 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент, със срок на доставка също месец юни, загуби 51 цента до 122.40 долара след спад вчера от 2.49 долара довел до затваряне в Лондон от 122.91 долара за барел. Освен инвестиционните парични потоци, анализаторите посочват и други фактори, довели до поскъпването през тази година. Сред тях е растежът на мощните азиатски икономики на Китай и Индия, както и отказът на ОПЕК да увеличи производството.

Междувременно говорителят на Белия Дом Дана Перино обяви вчера, че американският президент Джордж Буш ще повдигне въпроса за високите цени на петрола по време на посещението си в петък в Саудитска Арабия, която е най-големият производител в рамките на ОПЕК, който пък дава около 40% от световния петрол.

Злато – технически анализ

След слабите движения през последните 24 часа техническата картина остава без промяна. Първа съпротива е 890, където се намира 23% корекция на спада 1030-845 и където покачването беше спирано в последните две сесии. Следват нивата около 904, а след това идва 916, явяващо се 38% корекция на споменатото поевтиняване.

Подкрепа е 872, следвана от дъното от сряда на 863 и докато то не бъде пробито металът има добър потенциал за растеж. По-надолу подкрепа е четиримесечно дъно на 845 долара.

Съпротиви 890 904 916
Подкрепи 872 863 845

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg