Петролът се търгува около 72 долара за барел

664
Петролът се търгува около 72 долара за барел

Петролът поскъпна в сряда, подкрепен от намалението на запасите от дестилати на суровината в САЩ, което сигнализира за постепенно възстановяване на потреблението на енергийни източници.

Американският лек суров петрол добави 55 цента към стойността си до 71.97 долара за барел. Лондонският Brent скочи с 1.23 долара до 75.51 долара за барел.

Американските резерви от дестилати на петрол, включващи бензин, керосин, дизел и горива за индустриалното производство, регистрираха спад от 1 милион барела през миналата седмица по данни на Администрацията за енергийна информация.

Потреблението на горива през юли се е увеличило спрямо предишния месец със 100 хил. барела до 3.4 милиона барела на ден.

Намалението на запасите от рафинирани горива и увеличението на потреблението балансира негативния ефект от скока на резервите от суров петрол на САЩ с 1.7 милиона барела за миналата седмица. Положителните предварителни данни за безработицата в най-голямата икономика в света и спадът на долара също оказаха подкрепа на цените на черното злато.

Министърът на енергетиката на Кувейт заяви, че ако сегашните нива на цените на петрола се запазят, Организацията на производителите на петрол (ОПЕК) няма да предприеме допълнително ограничаване на производството на срещата на картела през септември.

Продължават дебатите на комисиите за надзор на търговията със суровини във Великобритания и САЩ за ограничаване обема на търгуваните контракти на горива с цел предотвратяване на спекулативните промени в цените. Хедж-фондовете и инвестиционните банки твърдят, че не са отговорни за волатилността на пазарите и са против тази стъпка.

Цените на златото останаха почти без промяна вчера, след като фондовите и валутните пазари преминаха в консолидация след силното покачване на акциите и спада на долара през последните няколко дни.

Спот цената на метала поевтиня минимално с 55 цента до 966.20 долара за тройунция.

Инвестиционната банка HSBC ревизира нагоре прогнозите си за цената на благородния метал за 2009 г. от 875 долара до 925 долара за тройунция. В доклада си банката изтъква, като причина увеличеното инвестиционно търсене, породено от очаквания растеж на инфлацията в края на годината.

HSBC обаче предупреждават, че бариерата от 1000 долара за тройунция трудно ще бъде преодоляна заради слабото физическо търсене на благородния метал от страна на бижутерската индустрия и свръхпроизводството на златодобивните компании.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 77.55 - най-висока стойност от 11.04.2008, следват 83.30 и 95.27, 38.2% и 50% корекции на спада от 145.96 до 44.57. Първа подкрепа за петрола е 58.35 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08 и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 44.57.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg