Петролът вече почти 130 долара за барел

480
Петролът вече почти 130 долара за барел

Златото остана стабилно днес, задържайки силните печалби от вчера, които бяха породени от опасенията за растяща инфлация вследствие новите рекордни стойности на петрола. Слабостта на долара също оказа подкрепа на метала, тъй като азиатските инвеститори увеличиха покупателната си способност, измерена през националните им валути.

В момента комбинацията от движенията на цените на петрола и валутите води до интерес за покупки на благородния метал. Спот цената сутринта беше 919.75/920.75 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 920.20/921.40 долара за тройунция. Силата на златото, като средство за защита против инфлация, нарасна неимоверно много при историческите върхове на петрола, който атакува нивата от 130 долара за барел.

Петролът днес се търгува над 129 долара за барел все така подкрепен от опасенията за доставките и силното световно търсене. Слабостта на зелените пари и подновеното напрежение между САЩ и Иран допълнително раздвижиха пазарите, които и преди това бяха такива заради навлизането на много спекулативни фондове. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка новия фронт месец юли нарасна с 6 цента до 129.04 долара за барел. Контрактът за юни удари вчера рекордни стойности от 129.60 долара преди да изтече при затварянето на 129.07 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент напредна с 12 цента до 127.96 долара за барел, като преди това удари рекорд от 128.07 долара за барел. В момента пазарът нараства, подкрепен и от техническата картина и от покупките на фондовете, които очакват по-голяма възвръщаемост при вложенията си в петрола. Допълнителна сила за растеж дават постоянните ревизии на прогнозите за цената на много анализатори в посока нагоре, както и подновената слабост на долара.

Съобщенията за нарастващо напрежение между Вашингтон и Техеран допълнително увеличават вероятността от конфликт, който може да засегне богатия на петрол Близък Изток. Слуховете силно нараснаха след статия в „Ерусалим пост”, която гласи, че „американският президент Джордж Буш възнамерява да атакува Иран преди края на президентския си мандат”. За финал, президентът на ОПЕК Чакиб Келил обяви вчера, че картелът няма да обсъжда нивата на продукцията преди редовното заседание през месец септември. Аргументите на ОПЕК си остават същите, че рекордните цени на петрола се дължат на спекулативни покупки, а не на нарушено равновесие в баланса на търсенето и предлагането.

Злато – технически анализ

Силни подкрепи са преодолените 916 и 890, които са съответно 38 и 23 процента корекции на спада 1030-845, като втората от двете дълго време ограничаваше покачванията. Следваща подкрепа е дъното от 14 май на 860. В посока нагоре слаба съпротива е 929. Следват силни бариери на 938 и 960, които са 50 и 62 процента на споменатия голям спад 1030-845.

Съпротиви 929 938 960
Подкрепи 916 890 860

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg