Петролът завърши 2007 г. с повишение от 57%

428
Петролът завърши 2007 г. с повишение от 57%

Цената на суровия петрол завърши изминалата година с повишение от 57% до ниво от около 96 долара за барел.

Анализаторите прогнозират, че нарасналото геополитическо напрежение, както и очакванията за повишение в търсенето на суровината ще отведат цената й отвъд 100 долара за барел в началото на настоящата година.

Рекордната за енергийните ресурси година приключи спокойно вчера, като цената на суровия петрол с доставка през февруари загуби 2 цента от стойността си до ниво от 95.98 долара за барел.

На 21 ноември миналата година цената на “черното злато” достигна рекордното ниво от 99.29 долара за барел, което е съпоставимо с нивата му от началото на 1980-та година, ако се вземе в предвид инфлацията.

За цялата изминала година средната цена на петрола е възлязла средно на 72.41 долара за барел, на фона на нивото й от 66.25 долара за барел година по-рано, което бе и най-голямото повишение за година от 1999 година насам.

Средната цена на бензина през изминалата година също е регистрирала повишение до ниво от 2.79 долара за галон в сравнение с 2.57 долара за галон година по-рано, или повишение от 8.6%.

От щатското енергийно министерство прогнозираха намаление на потреблението на петрол до 87.2 млн. барела средно на ден през настоящата година в сравнение с по-ранните им прогнози за такова в размер на 87.5 млн. барела.

В същото време очакванията са за средна цена на петрола в размер на 85 долара за барел, което би означавало ново годишно повишение в средната цена на суровината.

Очакванията са средната цена на бензина да възлезе на 3.11 долара за галон, както и повишение моментно над пика постигнат през изминалата година при ниво от 3.4 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg