Петролните пазари в очакване на данните за запасите

652
Петролните пазари в очакване на данните за запасите

Петролът поевтиня минимално във вторник, заради очакваното увеличение на запасите от суровината в САЩ и реализиране на печалби от растежа на цените през последните три дни.

Контрактите на американския лек суров петрол завършиха деня на 71.42 долара за барел, спад от 16 цента, след като скочиха с близо 13 % за предишните 3 търговски сесии. Лондонският Brent поскъпна със 73 цента до 74.28 долара за барел.

Черното злато беше под натиск заради прогнозите на експертите, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 800 хил. барела през миналата седмица, а дестилатите на суровината с 1.2 милиона барела.

Официалните данни ще бъдат оповестени днес от Американската администрация за енергийна информация.

Противоречивите показатели за американската икономика също ограничиха възхода на петрола. Положителните данни за потреблението и продажбите на жилища в САЩ бяха неутрализирани от спада на доходите през миналия месец.

Основен фактор за поскъпването на черното злато през последните няколко месеца бяха надеждите за излизане от рецесията и възстановяване на потреблението. Поради тази причина, пазарните участници следят развитието на фондовите пазари, тъй като растежът им предшества икономическото възстановяване. Глобалните фондови индекси отстъпиха вчера и в резултат покачването на цените на петрола също загуби инерция.

Златото продължи растежа си от последните три дни и във вторник въпреки относително слабата търговия на валутните, фондовите и пазарите на суровини.

Спот цената на златото скочи с 10 долара до 965 долара за тройунция, като преди това достигна най-високата си стойност за последните два месеца на 969.90 долара.

Според анализатори, причина за поскъпването на благородния метал е пренасочване на капитали от държавни ценни книжа в акции на метала заради очакванията за нарастване на инфлацията с възстановяването на глобалната икономика.

Експертите обаче предупреждават, че бариерата от 1000 долара за тройунция трудно ще бъде преодоляна, заради слабото физическо търсене на благородния метал от страна на бижутерската индустрия и свръхпроизводството на златодобивните компании.

Петрол - технически анализ

Първа съпротива пред растежа на черното злато е 77.55 - най-висока стойност от 11.04.2008, следват 83.30 и 95.27, 38.2% и 50% корекции на спада от 145.96 до 44.57. Първа подкрепа за петрола е 58.35 - най-ниска стойност от 15.05.2009, следвана от дъното от 21.04.2009 на 53.08, и най-ниската стойност от 18.02.2009 на 44.57.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg