Пикът на ПЧИ остана в миналото

605
Пикът на ПЧИ остана в миналото

След четиригодишен ръст преките чуждестранни инвестиции намаляват, смятат от UNCTAD. Привлекателността на Русия в очите на транснационалните корпорации расте, пише "Ведомости".

Световните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през тази година ще намалеят с 10-13% - примерно до 1600 милиарда долара, прогнозира Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). Ръстът на световните ПЧИ продължава без прекъсване от 2004 г., през 2007 г. те достигнаха 1833 милиарда долара, за година се увеличиха с 29.9%.

Предишният рекорд (1364 милиарда долара през 2000 г.) бе надхвърлен с над една четвърт. Инвестициите намаляват заради световната финансова криза и защитните мерки, въведени от много страни. Тези причини доведоха и до снижаването на сделките за сливания и поглъщания, в които участват транснационални компании (ТНК), отбелязват от UNCTAD.

През януари-юли 2008 г. подобни сделки са били с една трета по-малко, отколкото преди година. Компаниите свиват плановете си за преки инвестиции, твърдят от UNCTAD, позовавайки се на допитване направено сред мениджърите на 226 глобални ТНК. Почти 90% от световните ПЧИ през миналата година се падат на сделки по сливания и поглъщания. Много по-малко са проектите "грийнфилд" (строителство на нови заводи и т.н.), броят на подобни проекти в света е намалял от 12441 през 2006 г. до 11703 през 2007 г.

Мнозинството от компании твърдят, че през следващите три години ще инвестират много по-малко, отколкото през 2005-2007 г. Най-много са орязали инвестиционните си планове компаниите от Северна Америка и Япония, оптимисти са само азиатските ТНК. Затова пък привлекателността на Русия за големите ТНК се е повишила. Подобрила се е и позицията на Бразилия, а пък Индия, САЩ и Великобритания са загубили мъничко. На първо място в плановете на големите инвеститори, както и преди, е Китай. Понижаването на инвестиционната привлекателност на САЩ е разбираемо: това е едно от огнищата на световната криза, заяви изпълнителният директор на Mergers.ru Юрий Игнатишин.

През 2007 г. ПЧИ в развитите страни се увеличи с почти една трета, в развиващите се страни - с 21% (нов рекорд). Страните с преходна икономика (Югоизточна Европа и ОНД) получиха с 40% повече ПЧИ. Голяма част от тези средства се паднаха на Русия, Украйна и Казахстан (85%).

 В Русия най-много инвестират в енергетиката и другите отрасли, свързани с природните ресурси, а също така в търговията, констатира UNCTAD. Нарастват и задграничните инвестиции и на руските компании: на тях през 2007 г. се падат 90% от вложенията в страните с преходна икономика. Например, покупката на канадската "LionOre" струваше на "Норилски никел" 6.4 милиарда долара. Руските компании инвестират, за да укрепят своите позиции в стратегически области, смятат от UNCTAD.

По данни на Централната банка, през първото полугодие ПЧИ в руския нефинансов сектор са достигнали 30.6 милиарда долара (ръст от 21.4%). През миналата година притокът на ПЧИ бе 47.1 милиарда долара. При запазване на днешните темпове на ръст може да се очаква, че ПЧИ ще запазят миналогодишното си равнище или ще бъдат малко по-ниски, оптимист е главният икономист на "Дойче Банк" Ярослав Лисоволик.

През май в Русия влезе в сила закон, ограничаващ достъпа на чужди инвеститори в стратегическите отрасли, това може да намали притока на инвестиции, възразява Хари Хафбауер от вашингтонския Институт за световна икономика. Ще повлияе на равнището на ПЧИ и нестабилността на фондовите пазари, инвеститорите могат да бъдат изплашени и от инцидента с "Мечел", когато за един ден капитализацията на компанията се срина с 30%, добавя главният икономист на "Алфа-банк" Наталия Орлова. През тази година Русия ще получи с 5-10% по-малко ПЧИ, отколкото през миналата, предполага Орлова.

Инвестиционната привлекателност на Русия бе снижена и заради грузинско-осетинския конфликт, отбелязва Игнатишин, без него ние бихме имали изгодни позиции спрямо останалите страни: руската икономика по-спокойно понасяше световната криза. През тази година вече се провалиха няколко сделки в руския енергиен сектор, припомня Игнатишин. Банковата криза у нас бе провокирана не от отсъствието на пари, а от недостиг на доверие, заяви икономистът на "Тръст" Евгений Надоршин.

Още през следващата година банковият сектор ще се възстанови и ще стане привлекателен за инвестиции, няма да има проблеми с привличането на ПЧИ в петролния сектор, производството на минерални торове, сферата на IT - технологиите, убеден е Надоршин. Много е изостанало машино- и корабостроенето, там може да има проблем с инвестициите, смята той.

източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg