PIMCO: Дълговата криза ще промени облика на Европа

1887
PIMCO: Дълговата криза ще промени облика на Европа

Да се очаква фалит на Гърция е малко вероятно, но не така стои въпросът с преструктурирането на дълга й, смята шефът на инвестиционния фонд PIMCO Мохамед ел-Ериан. В интервю за германския Handelsblatt финансистът отбеляза, че тук основният въпрос е редът, по който ще се случи това преструктуриране. Според него дълговете на Гърция са така големи, а перспективите пред икономиката са толкова лоши, че едва ли проблемът ще се разреши с едно свиване на държавните разходи.

Ел-Ериан смята, че положението на Гърция днес е не просто по-трагично отпреди година, но и е под очакваните тогава песимистични прогнози, независимо от мощните пакети финансова помощ от страна на ЕС, МВФ и ЕЦБ, и големите загуби на гръцкото население. Причината това да е така е, че „пакетите от помощи" не влияят на корените на гръцкия проблем, тоест имаме финансови инжекции, без да са налице мерки в подкрепа на икономическия ръст.

Според прогнозата на мениджъра, преструктурирането на дълга на Гърция следва да се очаква в следващата половин година, при което той се надява, че процесът ще се случи „поетапно, подобно на предходни случаи с Пакистан или Уругвай". Пазарите залагат, че „опрощаването на дългове" на Гърция ще е от порядъка на 50-60% от сегашния им размер.

Що се отнася към перспективите пред други проблемни държави, като се започне с Португалия и Ирландия, шефът на PIMCO посочи, че тук трябва да се обръща внимание на два аспекта: темповете на растеж на националната икономика и шансовете да се разплаща на кредиторите. Той сподели, че от гледна точка връщане на заеми ситуацията в Гърция е по-лоша от тази в Португалия и Ирландия. След това в черния списък са Испания, Италия и Белгия. Най-сигурни са Германия, която страна днес "жъне плодовете на дългогодишните си реформи и правилно лечение на дефицита в бюджета".

Събеседникът на Handelsblatt не изключи вероятността, че дълговата криза може да промени Европа. Мохамед ел-Ериан вярва, че все някога ще дойде моментът, когато европейските власти ще трябва да вземат политически решения, вместо да отпускат безкрайно заеми. Сред решенията може да е появата на данъчен съюз - от една страна, а от друга до преструктуриране на дългове и не е изключено свиване на валутния съюз.

Финансовото състояние на Европа трябва да се следи с голямо внимание. Ел-Ериан каза, че размерът на спестяванията на гражданите в Гърция вече намаля с 10% и има тенденция за ускоряване на този процес. Това може да доведе до срив на целия банков сектор, ако тълпата опита накуп да изтегли средствата по сметките си. В резултат страната ще е заплашена от дълбока финансово-икономическа криза. Пример за подобна „неконтролируема неплатежоспособност" е ситуацията в Аржентина от декември 2001 година.

По въпроса за неясната роля на световните рейтингови агенции Moody's, S&P и Fitch върху съдбата на проблемните държави днес, ел-Ериан заяви, че PIMCO изготвят собствени рейтинги, които считат за много по-достоверни. Той добави, че надзорните органи позволиха на традиционните рейтингови агенции да заемат доминиращо положение на пазарите, а въпросът кой контролира и оценява самите агенции, остана без отговор.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иван Митев
# 0
16:07 | 16 July 2011
До 24 часа време, чрез усъвършенстване на гръцко държавно финансово управление с прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза” - кризата в Р. Гърция може да се овладее за полезно разрешаване. http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2011/07/24_15.html
Stocks in many companies
# 1
19:07 | 14 July 2011
Селективността при плащанията на гръцките облигации означава признаване на фалита на тази държава. Така поне мислят компетентните експерти от рейтинговите агенции. Опрощаването на гръцките дългове означава загуби за притежателите на гръцки държавни ценни книжа. Загубите на немските и френските банки, които притежават значителна част от гръцкия дълг, означават обезценяване на единната европейска валута. Обезценяването на еврото означава обезценяване на левовете, тъй като България е в условия на валутен борд от 1997 г. Състоянието на икономиката на страната ни тогава беше подобна на сегашното състояние на гръцка икономика, а месечните заплати тогава бяха около 10 - 15 USD. Сегашните заплати са значително по-големи. Дори минималната е около 170 USD. При подобни десетократно по-големи заплати, за период от само 14 години, е просто неуместно вече да се говори и пише за криза в България. Кризата беше през периода от 2007 до 2010 г., когато приключи и рецесията и започна икономическия растеж.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...