Платината изпреварва златото като фаворит на инвеститорите

1563
Платината изпреварва златото като фаворит на инвеститорите

Въпреки рекордния ръст от 57% в цената през миналата година, платината е евтина в сравнение със златото, което предвещава продължаване на поскъпването, докато търсенето на метала от страна на автопроизводителите и търгуваните на борсата фондове нараства, пише Bloomberg.

Една тройунция платина в момента „купува" 1.42 тройунции злато, което е понижение от 42% в сравнение с рекордните 2.43 тройунции злато през 2001 и с 23% по-малко от 10-годишното средно ниво, показват данни на Bloomberg.

Автопроизводителите, които са най-големите купувачи на ценния метал, ще увеличат производството си с 20% през тази година, според Еван Смит, от Global Investors. Хеджфондовете са увеличили покупките си на платина със 163% през 2009 г., което около два пъти повече в сравнение със златото. ETF Securities Ltd. е увеличила притежанието си на платина до рекордните 594 465 тройуниции.

"В момента сме заели дълги позиции при платината и къси при златото," казва Джонатан Барат, управляващ директор на Commodity Broking Services Pty, който прогнозира ръста в цената на платината през септември. "Златото остава под напрежение. С намаляването на инфлацията и поскъпването на долара, златото не е толкова сигурен актив."

Майкъл Уидмър от Bank of America-Merrill Lynch завиши прогнозата си за платината през тази година с 35% до средна цена от 1 750 долара за тройунция и прогнозира 2 000 долара за 2011 г. От Standard Chartered Plc прогнозират, че платината ще е една от най-добре представилите се суровини през годината. Цените могат да скочат с 55% до рекордните 2 400 долара за тройунция до средата на годината, според Йорг Чех, от най-голямата германска държавна банка Landesbank Baden-Wuerttemberg.

Цената на платината, която се повишава с 0.8%, до 1 561.50 долара за тройунция, малко след 12:30 часа в Сингапур, все още е с 32% по-ниска от рекордното си ниво от март 2008 г. Златото се търгува на цена от 1 098.65 долара за тройунция, което е с 10% по-малко от рекордната му цена достигната миналия месец.

Ръстът в цените на металите би увеличили поскъпването на акциите на базираните в Йоханесбург Anglo Platinum Ltd. и Impala Platinum Holdings Ltd., които са най-големите производители на платина в света.

Около 80% от платината произвеждана в света идва от ЮАР, където спирания на електричеството доведоха до затварянето на мини през 2008 г., тъй като генераторите не успяваха да произвеждат достатъчно ток, за да задоволят търсенето. Потреблението на електроенергия може да скочи отново през юни и юли, когато ЮАР ще приеме финалите на Световното първенство по футбол.

Когато САЩ излизаше от рецесията от 2001 г., платината и златото се търгуваха при съотношение от около 1.60 в сравнение с 1.42 днес. Цената на платината нарасна със 70% през 2002 и 2003 г., а съотношението се е повишило до 2.30 през април 2004 г., показват данни на Bloomberg.

Потреблението за промишлени цели, включително в автомобилните катализатори, които разграждат някои от вредните газове, е съставлявало около 70% от търсенето през 2008 г., според Johnson Matthey Plc. Industrial. Стоматологичните услуги пък са съставлявали 11% от търсенето на злато, по данни на Световния съвет по златото.

Продажбите на автомобили в САЩ ще нараснат с 20% до 12.4 милиона през 2010 г., според щатския Центъра за автомобилни проучвания. В Китай, който изпревари САЩ като най-големия автомобилен пазар през миналата година, може да бъдат продадени около 15 милиона автомобила през 2010 г., по данни на General Motors China Inc.

Въпреки продължаващите рискове за икономиките, търсенето на платина от страна на нови инвеститори нараства. В САЩ фондовите борси през този месец за първи път предлагаха ценни книжа обезпечени с платина и паладий. Търгуваният на борсата ETFS Platinum Trust е притежавал 149 924 тройунции платина към 21 януари. Това се равнява на количеството платина произвеждано в световен мащаб за девет дни.

Фондовете на ETF Securities в Европа и Австралия са увеличили притежанието си на платина с 2.2% през тази година до рекордните 444 541 тройунции. Притежаваното от компанията злато е намаляло с 0.6%.

Хеджфондовете и другите големи спекуланти са притежавали 19 259 контракта, според които платината ще поскъпне в края на 2009 г., което представлява ръст от 163% в сравнение с година по-рано. Увеличението при златото е от 83%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg