Покачване на златото и стабилизиране на петрола след намаление на лихвите

434
Покачване на златото и стабилизиране на петрола след намаление на лихвите

Златото с трудност задържа печалбите от вчерашния ден, въпреки спада на долара, което означава, че последните резки движения при метала са отблъснали една част от инвеститорите. Спот цената спадна до 888.00/889.50 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 890.30/891.00 долара за унция, когато по-рано беше налице тримесечно дъно на 849.50 долара.

След изненадващото намаление на американските лихви обаче последва рязко поскъпване до 894.30 долара за унция. Вчерашният рейндж на търговия при златото беше повече от 40 долара, а загубите на метала след рекордните стойности на 914 долара в момента са в размер на 3% и се дължат на спада при цените на петрола и борсовите индекси. За днес прогнозите са за търговия в горната част на очертания вчера рейндж с възможност за тест на съпротивата при 900 долара. Очакванията са за волатилна търговия и днес, заради нестабилността на световната икономика.

Цените на петрола бяха смесени при днешната азиатска търговия, след като вчера Федералният Резерв свали извънредно лихвите, за да намали увеличилите се опасения за рецесия в САЩ. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март нарасна с 8 цента, до 89.29 долара за барел. Февруарският контракт, който изтече вчера, завърши със спад от 72 цента до 89.85 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент, със срок на доставка също месец март, загуби днес 1 цент, до нива от 88.44 долара за барел. До вчера фючърсите на петрола се движеха в тандем със спадащите световни борсови индекси, но рязкото намаление на американските лихви най-вероятно ще стабилизира пазарите и ще намали разпродажбите.

Действията на Федералния Резерв вчера бяха провокирани от срива на стоковите пазари по целия свят, който се дължеше на нарасналите опасения за рецесия в САЩ. Намаленията на лихвите може би ще окуражат търсенето на петрола в най-голямата икономика в света, която е и най-големият потребител на енергия.

Злато – технически анализ


Първа подкрепа е 14-дневната пълзяща средна на 881, следвана от зоната 845/850, където се намира вчерашното дъно на 850 и пробития връх от 7 ноември на 845. Следва 828, където преминава 50-дневната пълзяща средна.

Съпротива е върхът от вчера на 895. Следват рекордните стойности на 915 и едва техен пробив би довел то тестове на силните съпротиви при 950 и 1000 долара.

Съпротиви895915950
Подкрепи 880850828


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg