Покачването на долара забави възхода на Уолстрийт

932
Покачването на долара забави възхода на Уолстрийт

Скокът в енергийните запаси на страната, беше причината акциите да започнат да губят инерция по време на вчерашната търговия, тъй като инвеститорите се разтревожиха, че търсенето на петрол и бензин е намаляло, заради борещата се икономика. Повечето основни американски индекси загубиха около 1% от 13 месечните си най-високи стойности, включително и Dow Jones, който падна 94 пункта след шестдневната положителна серия.

Докладът на правителството за запасите понижи цената на суровия петрол с 3%, под 77 долара за барел. Печалбата на долара също натежа върху цените на суровините, включително петрола, като ги направи по-скъпи за презокеанските купувачи.

Министерството на труда заяви, че новите молби за получаване на помощи при безработица са паднали през последната седмица до 502 000 от предварително очакваните 512 000. Това е най-малкият брой на подадените молби от началото на януари.

Стана ясно също, че банките са заели по-малко от средствата, отпуснати по спасителната програма на ФЕД през последната седмица, и са намалили използването на други кредитни програми, създадени, за да облекчат финансовата криза. ФЕД обяви, че търговските банки средно на ден са имали заеми в размер на 20.8 млрд. долара за последната седмица, което е спад от 1.81 млрд. долара, в сравнение с предходната седмица.

Понижението в енергийните компании преобърна ранното повишение на индексите, водено от технологичните акции, които скочиха след като 3Com Corp. се съгласи за поглъщане в размер на 2.7 млрд. долара от Hewlett-Packard Co. и след като Intel Corp. заяви, че ще плати 1.25 млрд. долара на Advanced Micro Devices Inc. за уреждане на правните спорове. Уреждането на спора ще разреши висящото дело във федералния окръжен съд в Делауеър и два в Япония. В допълнение A.M.D. ще оттегли всички жалби по света. В жалбата за нарушаване на антитръстовите правила през 2005 г. в Делауеър, A.M.D. твърди че Intel е тормозел десетки компютърни производители, търговци на дребно и дистрибутори чрез заплашване да си отмъсти ако те осъществяват бизнес с A.M.D. В жалбата също обвинява Intel за използване на неуместни практики, като дискриминационни отстъпки и субсидии, за да спечели и задържи клиентите. В края на сесията A.M.D. се повиши с 21.8% до 6.48 долара, а Intel загуби 0.8% до 19.68 долара.

Wal-Mart Stores Inc. обяви печалба за третото тримесечие, която надминава очакванията на анализаторите, въпреки че продажбите в магазините отворени поне преди една година са паднали. Най-големият търговец на дребно в страната заяви, че печалбата за третото тримесечие е 3.24 млрд. долара, или 84 цента на акция, което е повишение от 3.14 млрд., или 80 цента на акция, година по-рано. Приходите са се увеличили до 99.4 млрд. долара от 98.3 млрд.

Днес очакваме пазарът да бъде повлиян позитивно поради положителните новини от Walt Disney Co., която обяви своите резултати вчера след затваряне на пазара. Компанията заяви, че печалбата за тримесечието се е увеличила с 18%, поради по-добрите резултати от своето кино студио.

Dow се понижи с 93.79, или 0.91%, до 10,197.47, това е най-големият спад от 30-ти октомври и само вторият за този месец. Широкият бенчмарк S&P 500 е паднал с 11.27, или 1.03%, до 1,087.24 пункта, технологичният Nasdaq загуби 17.88 или 0.8% до 2,149.02.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd.

Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg