Политическите лъжи за златодобивната индустрия в България

31904
Политическите лъжи за златодобивната индустрия в България

Владимир Каролев е завършил УНСС и магистратура по бизнес в университета на Алберта, Канада. Той е анализатор по икономически въпроси. Управляващ съдружник е в Балканска консултантска компания. Консултант на чуждестранни фирми у нас и в съседни страни. Златнодобивната индустрия у нас коментира така:

Напоследък политици с крайно леви и популистки тези усилено тиражират редица лъжи за неособено голямата златодобивна индустрия в България. И със сладки политически приказки обясняват как имало начин да се направи веднага минималната разботна заплата 1000 лева, само да влезели в парламента, където щели да прокарат закони за национализация и след това реки от мед и масло ще потекат.

Просто търсене в Google, отнемащо не повече от 30 минути, разкрива, че и трите основни “аргумента” на национал-популистите са неверни:


1. Практиката в света е концесионната такса да се начислява не от печалбата, както твърдят тези политици, а от продажната стойност на добитата руда или продаденото злато.

2. Политиците умножават залежите в тона злато по цената на чистото злато. Всъщност, залежите се изчисляват в златна руда, която е със съдържание между 2 и 4 грама чисто злато. С други думи, политиците ни лъжат, че в 1 тон златна руда има 1 тон чисто злато. И така се получават фантастичните стойности на залежи от порядъка на стотици милиарди левове. Всъщност, по официални данни на МИЕТ, залежите са на стойност около 10 млрд. лв. Разбира се, огромната част от тази стойност ще отиде за разходи по добиването на рудата.

3. Политиците цитират някакви фантастични проценти, които държавата „прибира“ някъде по света, като лъжливо внушават, че това е концесионна такса. Тук вариантите са два. Или просто нахално лъжат, че някъде по света има ефективна концесионна такса от над 5%, или лъжливо представят публично-частно партньорство с държавен дял определен процент (10, 20, 30, 50) като концесионна такса. Което са две безкрайно различни неща.

„Златното“ законодателно право при определянето на концесионните такси за златодобива е, че когато ефективната такса надхвърли 5%, кандидати просто няма. И законодателството по света отразява това неписано правило – в Аржентина таксите са до 3%, в Австралия между 1% и 2.5%, в Бразилия - 1%, в Индия – 2%, в Индонезия до 3.75%, в САЩ са между 2% и 5% и т.н.

Нека погледнем как е уреден златодобивът в деветте най-големи златни мини в света по данни на CNBC към 2012 година:

Грасбърг, Индонезия – 1 444 000 унции годишно. Управлява се от американската Freeport-McMoran. Концесионната такса е в размер на 1% за злато и 3.5% за мед.

Кортез, САЩ – 1 421 000 унции годишно. Управлява се от американската Barrick Gold. Мината е частна и не се плащат никакви концесионни такси на държавата.

Янакоча, Перу – 1 293 000 унции годишно. Управлява се от консорциум от частни фирми, воден от американската Newmont Mining.Концесионната такса до 1994 година е била в размер на 2%, след това се вдига на 3%.

ГолдСтрайк, САЩ – 1 088 000 унции годишно. Управлява се от американската Barrick Gold. Мината е частна и не се плащат никакви концесионни такси на държавата.

Веладеро, Аржентина – 957 000 унции годишно. Управлява се от американската Barrick Gold. Концесионната такса е в размер на 3.75%.

Ваал, Южна Африка – 831 000 унции годишно. Управлява се от южноафриканската частна фирма Англоголд Ашанти. Минният комплекс е разделен на няколко сектора, всеки с различна структура и собственост, разработван от консорциуми. Концесионните такси в Южна Африка са по закон между 0.5% и 5%.

Уест Уитс, Южна Африка – 792 000 унции годишно. Управлява се също от Англоголд Ашанти Подобно на района  Ваал концесионните такси за различните участъци са между 0.5% и 5%.

Лагунас Норте, Перу – 770 000 унции годишно. Управлява се от американската Barrick Gold. Концесионната такса е в размер на 2.51%.

Калгърли, Австралия – 750 000 унции. Управлява се от американските Barrick Gold и Newmont Mining. Концесионната такса е в размер на 1.5%.

Романтичният магнетизъм на златодобива навсякъде по света може да се използува за политически цели в предизборни кампании, особено в страни с ниски доходи и не особено високо ниво на образование на основната част от населението. И в такива страни често се чуват, особено в предизборни периоди, искания за по-големи концесионни такси или национализации.

Но, както се казва в древната китайска поговорка, да получиш каквото искаш е всъщност проклятие. Украйна създава държавна златодобивна компания, но за едно десетилетие тя фалира, завлича държавния пенсионен фонд и отравя сериозно няколко водоизточника.

Съвсем наскоро пък в Южна Африка направиха първата държавна добивна компания за злато, започнала с въгледобив, но с амбиции да разшири портфолиото към златодобив. За по-малко от 12 месеца, въпреки гарантирания пазар в държавни топлоелектроцентрали, държавната компания е в неплатежоспособност и се налага да бъде спасявана с пари от бюджета, тоест от данъкоплатците.

С оглед размера на залежите в България и ниското съдържание на злато в рудата, в сравнение с производството на най-големите мини в света, е лесно да се заключи, че ние просто нямаме залежите (и като количество и като качество на рудата), за да се превърнем в държава, която се издържа от златодобив или друг добив на минерални ресурси.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Златко Златев
# 0
21:07 | 2 July 2017
По времето на соца баща ми работеше като счетоводител на обект "Злата" до Трън. Той казваше, че добива на злато на обекта е на т.н. дотация. Това означава че се работи без печалба, а загубите се покриват от бюджета. Каролев е прав. Ако някой юнак мисли, че много ще спечели да ходи да копае.
Стефан Стойнов
# 1
21:07 | 2 July 2017
Благодаря г-н Каролев. Публикацията Ви е достоверна за мен. Разобличава лъжите на интернет тролите.
някойси
# 2
01:11 | 24 November 2016
Някога златото си беше в държавни ръце. Никой не можа да прокопса тогава. Кое гарантира, че ако сега всичко попадне в държавата ще се случи нещо положително?
БонБончо
# 3
20:11 | 11 November 2015
А бе хора,ако имаше такава далавера,до сега фирмите на БКП само злато щяха да добиват и никой нямаше да може да се докопа до грам златна руда.Явно това са кьорфишеци на некакви професори от рода на професор Фъфлев.Волен защо не направи един завод за извличане на злато, ами само намира кусури.Ако имаше далавера и той нямаше да я пропусне.
zlato
# 4
14:06 | 8 June 2014
Сравнете концесионните такси с останалите западноеврпейските не със страни от Третия свят които така или иначе биват източвани от западните икономики. вижда се че българия е Африката на европа
Dimitar
# 5
17:01 | 21 January 2014
Щом "няма проблем" гн. Каролев ,да направим държавна комисия и да видим кое ,как?Искате ли? Златото е стратегическа суровина ,ако не сте наясно и първото основно правило е да е в държавни ръце или поне в български фирми! Все едно в Русия да добива злато "Дънди",а теорията за либерализма на пазара нещо не работи,ако забелязвате? Не ви стана номера с шистовия газ и сега се прехвърлихте на златото?! В тази "руда"има също платина ,осмий и тн...
долу плямпалото каролев
# 6
12:12 | 1 December 2013
КАРОЛЕВ,след тези думи си за въжето,държавата вадеше 6 тона чисто злато от челопеч на година,по официални данни,а знаем как се крадеше тогава-по проста сметка това прави 360 000 000 лева на година,като се извличат мед,сребро,платина,осмии,кобалт и още много редкоземни елементи на неопределена и до днес стоиност!ДЪНДИ днес добиват пет пъти по голям обем руди на година и извличат по голям процент злато,а и всички ценни редкоземни елементи поради напредъка в технологиите!това прави 30 тона злато на година глупако,като незнаино защо за другите елементи не се води статистика и не се плаща нищо!!!и като сметнеш,че това е по доклад на самата фирма дънди,написан без никакъв контрол от държавата,сам си направи извод реално колко се изнася,и се запитаи защо толко се забързаха и увеличиха петорно експлоатацията,подлого канадска!!!!!
Звездочет
# 7
20:08 | 24 August 2013
Постарах се внимателно и търпеливо да прочета изнесеното в началото от Владимир Каролев. Аргументите приведени от него, че държавата няма да се справи са недобре обосновани и по-скоро са "иделогизирано - шаблонизирани". А частта, където се опитва да се произнесе за количеството руда и за средните съдържания на злато в 1 тон руда са меко казано на лаик. Цитиранията на официална информация от МИЕТ са също некоректни, тъй като изчисленията на запасите от руда и метал (злато) са правени и се правят от фирми, респективно лица с конфликт на интереси, т.е. със заплащане пряко или косвено от заинтересованата страна "Концесионер". В България все още няма изграден правен статус за "сертифицираните геолози", както е например в Канада, където такъв статут е въведен "по принуда" през 2001 г. след огромния финансов скандал при изчисляването на запасите на злато в находище в Индонезия от "канадската" компания Bre-X през 1999 г. Нетните загуби са в размер на 3,3 млрд. долара, най-голямата финансова загуба в инвестиционните дейности за всички времена, а непотвърждението на запасите е на 1 порядък (10 пъти) по-малко, т.е. при изчислени запаси от 2000 тона злато при започването на добива и след изграждане на цялата необходима за добива и преработка производствена база и инфраструктура, са коригирани на почти 200 тона злато. Изчисленията са извършени от недобре квалифицирани специалисти, в по-голямата си част взети почти от студентската скамейка - практика прилагана и до днес широко по света от големите корпорации занимаващи се с проучване и добив на минерални суровини. Статута на "сертифициран геолог" видно и от сегашната практика в Канада не е никаква гаранция за подобни гафове, които и днес изобилстват там, но е "връзване на гащите" от страна на компаниите в случай на търсене на вина от тях (респективно и от експертите извършили изчисляването на запаси) при драстични непотвърждения на запаси от руда и метал в съдебна зала. Съгласно и досега съществуващата у нас практика доклади с изчисляване на запаси се приемат от компетентните ни органи (Комисия по запаси) независимо, че са извършени от чужди компании, респективно лица с недоказана компетентност, липса на многогодишна практика в изчисляването на запасите и отсъствие на така широко изискуемите в другите страни референции от предишни клиенти. Тук оставяме на страна факта, че в преобладаващата си част това са чужди граждани без приравнена към нашата образователна система образователна и квалификационна степен съгласно действащото ни законодателство, респективно доказана професионална компетентност. Нещо повече нашата държава приема безрезервно така пресметнатите запаси, без да ги провери основно или като ги превъзложи на независими супервайзори. Видно е, че такава практика „устройва” концесионерите, но не и предоставящия концесията - концедента, в случая Българската Държава. Следователно крайъгълния камък са запасите от руда и метал и чак след това идват размера и начина на плащане на концесионното възнаграждение, размера на задължителните инвестиции, възстановяването на околната среда след приключване срок на концесията, обема на годишния добив от руда и т. н. В конкретния случай с Челопеч трябва да допълним, че нарушенията на „добрата световна практика” са многобройни: - необосновано и в полза на концесионера снижаване на концесионната такса през 2006 г., без преразглеждането й в посока повишаване след поскъпване на златото на световните борси за метали впоследствие, отсъствие на пълен контрол от страна на Концедента – Българската държава относно - количеството и качеството на рудния меден златосъдържащ концентрат напускащ територията на страната, - ефективния контрол върху прилаганите технологии за добив и последващото утилизиране на земните недра, - референтния контрол който трябва да бъде упражняван от Концедента в металургичния комплекс в Намибия за количеството на добитите метали мед и злато. Списъкът може да бъде продължен, но е важно де се отбележи в заключение, че в условията на индустриална и финансова разруха е недопустимо от гледна точка на здравия разум съществуването на подобна концесия във вида в който тя продължава да носи едностранна изгода, т.е. само за концесионера. Митовете относно създаването на изгоди за страната ни при отдаването на концесии за добив на минерални суровини (в това число и най-вече и на въпросното находище на злато, доскоро най-голямо в Европа – т.е. от Атлантика до Урал) от типа: - създаване на трудова заетост, повишаване на равнището на охрана и съхраняване на околната среда, въвеждането на нови технологии и инвестиции в страната и други подобни митологеми са отдавна развенчани от действителността и на нас като българи, не ни остава нищо друго освен по законен начин да предотвратим и защитим за в бъдеще исконния ни национален интерес предоставен ни по право от Българската Конституция. Как и кога са въпроси, които се свеждат единствено до зрелостта на обществото ни.
milena
# 8
11:08 | 14 August 2013
B конкретния случай може и да казва истини, но твърде избирателно коментира въпроси, свързани с интереси на определен кръг икономически заинтересовани хора. Публичното му поведение носи сянката на човек невидими пагони, не е рискувал в полза на обществена кауза или интерес, аз не вярвам на неговите интерпретации
Лилияна Андреева
# 9
20:04 | 19 April 2013
Г-н Каролев казва истината! Митовете, че Витоша и стара планина са от чисто злато, са езотерична, окултна лъжа на заблудени звездобройци и шарлатани!
nadin
# 10
14:04 | 1 April 2013
Този" господин" Каролев,карайно време е да си посипе главата с пепел или да я зарои като щраус Ему, ама много на дълбоко, че много ми е омръзнал с неговата компетентност. Бля,бля,бля.. и нищо съществено, опс .. освен да....краде. Ей, убиха надеждата, убиха вярата, убиха ни..!
Александър Аризанов
# 11
07:03 | 21 March 2013
Явно всички предпочитат да говорят от емоционална гледна точка, а не от професионална или икономическа. Всеки който имам някаква фирма знае, че без приход има фалит. През 2003 държавата отказа да има и 1% в Челопеч (нямало пари). и го продаде 100%. Трябват инвестиции и мислене. Сега когато цените са високи всеки иска от баницата. С други думи едни да поемат риска , а други само парите! За сведение златото беше предложено на БНБ н о те казаха че нямат толкова пари да купуват такива количества. Слезте на земята и престанете да пишете глупости. Никой нищо няма да ви даде даром. А политиците още по малко. Ако направят 1000лв заплатат на тях ще е повече и по скъпи коли. Както написа един по-горе прах в очите. БИзнесът е реален, а национализация ще доведе нещата до пълен хаос и липса на инвестиции в Бг. Ако то ва се търси, добре. После пак протести но срещу кого?
Peter Petrov
# 12
21:03 | 20 March 2013
Браво Каролев! Абе има двама трима в тази държава дето не си ползват главата само за равновесие. Обаче никой не ги чува. С това комунистическо бетонирано мислене, че държавата е тая дето ще ни оправи. Рейгън беше казал "Не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е правителството". Слушайте хора и размърдайте сивите клетки! Плюйте на ръцете и се захващайте за работа, ако искате да се оправите. И слушайте какво говорят умните и образовани хора, а не на улицата и в кръчмата!
Peter Petrov
# 13
21:03 | 20 March 2013
Браво Каролев! Абе има двама трима в тази държава дето не си ползват главата само за равновесие. Обаче никой не ги чува. С това комунистическо бетонирано мислене, че държавата е тая дето ще ни оправи. Рейгън беше казал "Не трябва да очакваме, че правителството ще реши нашите проблеми. Нашият проблем е правителството". Слушайте хора и размърдайте сивите клетки! Плюйте на ръцете и се захващайте за работа, ако искате да се оправите. И слушайте какво говорят умните и образовани хора, а не на улицата и в кръчмата!
edin ot mnogoto
# 14
12:03 | 19 March 2013
4udni4ko vi se polu4ava... da komentirate... dandi e iznesla za tri godini zlato na stoinost 56 Miliarda USD dobre li e
Dimitar Dimitrov
# 15
23:03 | 18 March 2013
Bravo, g-n Karolev,prosto, tochno i iasno
Стефан Стефанов
# 16
15:03 | 18 March 2013
Ето такива привантивни анализи могат да спестят на Българите много скъпо струващи заблуди!-Бих поздравил всеки автор, който предпазва хората от популистки фантазии и в случая поздравявам Г-н Каролев.Всичко, което говорят" чистите" политици трябва да се следи под лупа...!
Спас
# 17
11:03 | 18 March 2013
концентрата от Челопеч се исзнася за прработка извън България защото заради специфично високото съдържание на As(арсен) не се приема за прерабитка в европейски металургии. А и пеналийте начислявани за преработката са такива че изяждат келепира. Та затова Дънди си го преработват основно в тяхна такава в Африка. А за тия които смятат добитото злато по борсови цени трябва да се информират за преработвателните и рафинационните и логистични разходи и тогава да сумират. И още Елаците и Асарел може би добиват повече залато от Дънди но слуховете са че плащат по малки в процент концесионни разходи. А предположения че крият от добива трябва да се потвърдят по съответната процедура. Аз лично смятам че държавата трябва да осигури спазване на ЕКОЛОГИЧНИТЕ, ЗДРАВНИ, СОЦИАЛНИ И ДАНЪЧНИ НОРМИ закони и т.н. които да важат за всички стопански субекти.
Ivanrusanov68
# 18
00:03 | 15 March 2013
Dali vsichki se ragdame sas savest ili posle zakarnjava?
?
# 19
15:03 | 14 March 2013
Не са такива процентите има си доклади на английски.А при условие, че държавата не контролира добива и замърсяването на околната среда по какви показатели се установява изобщо процента и замърсяването?
Тома Неверни
# 20
11:03 | 14 March 2013
"За какъв преход ни говорят 20 години, накъде вървяхме? Към нищото! 20 години лъжа, колониална система, плана „Ран-Ът“, ограбване, геноцид. Има ли един построен завод, в който българи да намират работа – не? Има турски заводи, като „Шише джам“, в тях работят само хора, които говорят турски език. Това ли е страната, за която се бори Левски? Това ли е свободната България? Свободна България означава заводи, фабрики, индустрия, високи технологии, построени не с подаянията от Европейския съюз, който ни дава, но всъщност взима повече от нас. Ние искаме реално развитие на икономиката. Това означава да се развиват мощности, които да произвеждат така, както произвеждаха. Не може да купиш МДК- Пирдоп, медодобивния ни, златодобивния ни комбинат за 55 милиона, след което да намериш вътре продукция за повче от 55 милиарда. Сделката я направиха престъпниците по времето на Иван Костов. Оня „Господин 10%“ - Божков с черните кръгове под очите. Той и неговият консултант Владимир Каролев, този измекяр, който сега говори по телевизиите и ме плюе, и който един ден ще го изправя на съд и ще го осъдя. Те продадоха България и трябва да бъдат изправени пред съд и разстреляни, като се върне смъртното наказание. "
tnt
# 21
22:03 | 13 March 2013
От девет реки вода ще донесат тия приватизаторчета да докажат, че държавата не може да печели и затова дайте да дадем всичко на чуждестранните частниците, щото те са тъпи и са съгласни да работят "на загуба". И тези десетки хиляди дето са упоменати, че ще останат без работа? За нашия златодобив ли става дума? Що не изнесат данните пък да видим кой лъже, и тия заплати и концесионни %, много ли са или малко в сравнение с това което губим? Иначе проблемът за държавния неуспех е показан точно - алчните скакалци от политическата и чиновническа армия.
Slaven
# 22
18:03 | 13 March 2013
Debili, istinata ne e po sredata. Zashtoto durjavata shte pravi tova mnogo po-neefektivno, osven tova samo za da zapochnesh dobiva triabva ogromen resurs. Te i chastnite firmi falirat. Ako ne ti se chaka nagotovo, tegli zaem za 500 miliona i si napravi firma, ha-ha.
Пецата
# 23
15:03 | 13 March 2013
Истината винаги е някъде по средата!Може и процентите да са такива навсякъде,но защо американците ще ни изнасят златото и те да прибират-дори и малката печалба!? Не може ли държавата да го прави!? Или не им отърва на политиците и комисионно-получателите!?!?И Куролев може би казва истина,но и Болен е прав!!!
Пецата
# 24
15:03 | 13 March 2013
Истината винаги е някъде по средата!Може и процентите да са такива навсякъде,но защо американците ще ни изнасят златото и те да прибират-дори и малката печалба!? Не може ли държавата да го прави!? Или не им отърва на политиците и комисионно-получателите!?!?И Куролев може би казва истина,но и Болен е прав!!!
nnnnnn
# 25
14:03 | 13 March 2013
ТОВА ЛИЦЕ НА СНИМКАТА ОЩЕ 18 ГОДИШЕН КАТО ВОЙНИК Е БИЛ ВЕРБОВАН ОТ ДС И Е ПИСАЛ ДОНОСИ.АГЕНТУРНИЯ МУ ПСЕВДОНИМ Е "КАМЕН" ! ОТ ДАЛАВЕРАТА АЕЦ БЕЛЕНЕ Е ГУШНАЛ 4,000,000 ЕВРО И КОЙ ЗНАЕ ОЩЕ КОЛКО ПОД МАСАТА....ЗА МАНИПУЛАЦИЙТЕ ПО МЕДИЙТЕ ?ЛЕСНО ГУШНАТИ ПАРИ...ЛЕСНО СЕ ГУБЯТ ...
Костов
# 26
14:03 | 13 March 2013
Агент Камен е написал хубава статия, но така и не отговря на въпросите : Защо трябва чужда компания да изнася българското злато ? Защо парите от това злато не останат и не задвижат икономическото колело на България ? (Без значение за какви суми говорим - въпроса е те да останат в потреблението на България )
НеМ
# 27
14:03 | 13 March 2013
Каролев обаче как се е уплашил от Волен и Атака ...Някаква опозиция на национализма го играе(явно иска изява на политическата сцена - е няма ... хах ) ... Нека не забравяме , че той е част от престъпната приватация -която се извършва в държавата ни през целия преход и най нагло и безочливо защитава и лобира за чуждите монополи ! Нека не забравяме, че това е Агент Камен-всеки пак е бил част от ДС ! Да продължава да работи и пише срещу България - Всеки спред дела ти си ще бъде съден .
Slaven
# 28
13:03 | 13 March 2013
I tova e samo nachaloto, oshte mnogo argumenti ima sreshtu glupostite i cifrite na ataka.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg