Половината от най-богатия 1% в света са в САЩ

2615
Половината от най-богатия 1% в света са в САЩ

Според изчисления на икономиста от Световната банка Бранко Миланович в книгата му „Тези, които имат и тези, които нямат" (The Haves and the Have-Nots), около половината от най-богатия 1% на Земята живеят в САЩ. По-точно става въпрос за 29 милиона души.

Някои може да се изненадат от критериите за влизане в най-богатия 1%.

Според Миланович всеки, който след данъци има чист доход от 34 000 долара на година, влиза в този 1%. За да влезе в списъка, едно 4-членно семейство трябва да има доход от 136 000 долара.


Според него истинската средна класа в света живее едва с 1 225 долара на година.

Останалата половина от този 1% живеят в Германия, други части на Европа, Латинска Америка. Много малко от тях са в Азия, казва Миланович.

Според ОИСР от 80-те години насам, разликата в доходите е нараснала със 77% в 22 изследвани държави. В тези държави доходите на най-богатите 10% от населението надвишава с 9 пъти този на най-бедните.

Много американци не осъзнават, че са част от 1% най-богати хора, казва Миланович.

Според изследването половината от хората с доход над 350 000 долара на година не се считат за част от единия процент. Въпреки това обаче, 2/3 от тях казват, че не симпатизират на „Окупирай Уолстрийт“ и подобните движения.

Българският бизнес

Автор: Ваня Славчева

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Sando
# 0
22:01 | 5 January 2012
Нещо аз ли не разбрах или.. само в САЩ са поне 3 пъти повече повече от 29мил хората които получават по 34к на година чисто. Това понятие средна класа, не ми е ясно защо е изчислено едва ли не на базата средни доходи на глава от населението в световен мащаб..
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg