Поскъпването на храните - нов източник на инфлация в световен аспект

390
Поскъпването на храните - нов източник на инфлация в световен аспект

Ръстът в цените на зърнените култури и другите земеделски стоки, продиктуван основно от завишеното търсене на биогорива, заплашва световната икономика, коментират специалисти от финансовото издание Wall Street Journal.

Особено ясно изразена е тази тенденция, водеща до инфлация в по-бедните страни като Индия и Китай, където поскъпването на храните води до намаляване на покупателната способност на населението.

Като една от основните причини за поскъпването на тези суровини се сочи нарасналото потребление на етанол и другите биогорива, за производството на които се използват зърнени култури.

В Унгария например, инфлацията на храните възлезе на 13% през изминалата година на годишна база, в сравнение с едва под 3% през 2005 година.

В същото време бурният ръст на икономиките на страни като Индия и Китай водят до значително нарастване на потреблението на храни, което допълнително води до инфлационен натиск.

В Китай поскъпването на храните е възлязло на 6% през изминалата година, което е близо три пъти по-високо темпо на поскъпване, в сравнение с предходната 2005 година, сочи още изнесеният доклад.

Най-голямата световна икономика е регистрирала инфлация на храните от 3.1% на годишна база през февруари, което е с близо един процентен пункт повече, в сравнение със същия месец на изминалата година.

Ако темпът на нарастване продължи доста е вероятно цените на почти всички храни в щатските супермаркети да регистрират повишение от над средното ниво на инфлация.

Междувременно, по-високите цени на фермерските продукти не са негативни за всички. Поскъпването им се очаква да допринесе за ръста на доходите на заетите с производство на земеделски продукти.

Световните зърнени запаси са най-ниски от 30 години насам, след няколко години на значителен икономически ръст на световната икономика.

Според прогнози на специалистите около 30% от зърнените добиви на САЩ се очаква да се насочат за производството на горива през 2008 година, в сравнение с 16% през изминалата.

Анализатори коментират, че по-нататъшното силно поскъпване на храните в световен мащаб могат да накарат световните банки да продължат с политиката си на повишение на лихвите.

Негативното влияние на поскъпването на цените на храните се очаква да е по-силен в слаборазвитите страни, като във Филипините например храните допринасят за около 50% от инфлацията, а в Тайланд около 35%.

В САЩ изменението в цените на храните са с тегло от едва 15% от индекса на потребителските цени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...