Поскъпването на храните - нов източник на инфлация в световен аспект

362
Поскъпването на храните - нов източник на инфлация в световен аспект

Ръстът в цените на зърнените култури и другите земеделски стоки, продиктуван основно от завишеното търсене на биогорива, заплашва световната икономика, коментират специалисти от финансовото издание Wall Street Journal.

Особено ясно изразена е тази тенденция, водеща до инфлация в по-бедните страни като Индия и Китай, където поскъпването на храните води до намаляване на покупателната способност на населението.

Като една от основните причини за поскъпването на тези суровини се сочи нарасналото потребление на етанол и другите биогорива, за производството на които се използват зърнени култури.

В Унгария например, инфлацията на храните възлезе на 13% през изминалата година на годишна база, в сравнение с едва под 3% през 2005 година.

В същото време бурният ръст на икономиките на страни като Индия и Китай водят до значително нарастване на потреблението на храни, което допълнително води до инфлационен натиск.

В Китай поскъпването на храните е възлязло на 6% през изминалата година, което е близо три пъти по-високо темпо на поскъпване, в сравнение с предходната 2005 година, сочи още изнесеният доклад.

Най-голямата световна икономика е регистрирала инфлация на храните от 3.1% на годишна база през февруари, което е с близо един процентен пункт повече, в сравнение със същия месец на изминалата година.

Ако темпът на нарастване продължи доста е вероятно цените на почти всички храни в щатските супермаркети да регистрират повишение от над средното ниво на инфлация.

Междувременно, по-високите цени на фермерските продукти не са негативни за всички. Поскъпването им се очаква да допринесе за ръста на доходите на заетите с производство на земеделски продукти.

Световните зърнени запаси са най-ниски от 30 години насам, след няколко години на значителен икономически ръст на световната икономика.

Според прогнози на специалистите около 30% от зърнените добиви на САЩ се очаква да се насочат за производството на горива през 2008 година, в сравнение с 16% през изминалата.

Анализатори коментират, че по-нататъшното силно поскъпване на храните в световен мащаб могат да накарат световните банки да продължат с политиката си на повишение на лихвите.

Негативното влияние на поскъпването на цените на храните се очаква да е по-силен в слаборазвитите страни, като във Филипините например храните допринасят за около 50% от инфлацията, а в Тайланд около 35%.

В САЩ изменението в цените на храните са с тегло от едва 15% от индекса на потребителските цени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg