Поскъпването на храните се превръща в глобален проблем

646
Поскъпването на храните се превръща в глобален проблем

Поскъпването на храните е проблем, който стои пред глобалната икономика. Ръст се наблюдава във всички страни: от ориза в Еквадор, до сирената във Франция.

Сред основните причини за този феномен е съвкупното въздействие на няколко фактора. Нестабилното време, както и наблюдаваните катаклизми в световен мащаб са сред основните от тях.

Поскъпването на основните енергийни ресурси, сред които високите цени на петрола, както и растящото потребление от развиващите се страни, като Китай и Индия, са други фактори.

Съществува и опасност от недостиг на храна за най-бедните страни, което е друг кризисен фактор пред световната икономика.

Анализатори коментират, че на този етап при настоящото стечение на обстоятелствата е слабо вероятно цените на храните да се върнат при изходните си нива, на които бяха свикнали потребителите.

В дългосрочен аспект обаче, цените на основните храни се очаква да се стабилизират. Високите цени на пшеницата и останалите суровини стимулират фермерите да засяват по-големи площи с подобни култури. Такава тенденция вече се наблюдава в САЩ, Канада и Европа и се очаква да окаже въздействие през следващата година.

Потребителите обаче най-вероятно ги очакват поне още 10 години на скъпи храни, според прогнози на изследователската група FAO.

Поскъпването на петрола води до верижно повишение на всички стоки, включително и на тези, използвани при производството на земеделски продукти, като торове, горива за обработващите машини, повишение на транспортните разходи и др.

Това, което прави впечатление, е поскъпването на всички основни групи храни, почти едновременно във всички европейски страни. През изминалата година цените на храните в САЩ са поскъпнали с 4%, което бе и най-голямото им повишение от 1990 година насам. Поне такова, ако не и по-голямо повишение се очаква да отбележат цените на храните в най-голямата световна икономика и през тази година.

Към края на миналата година поне 37 страни по света са срещали хранителна криза, а други 20 някаква форма на недостиг на определени храни. За много от тях кризата граничи дори с катастрофа, особено за най-бедните африкански държави.

От организацията ОН, отговаряща за изхранването на населението, заявяват, че срещат недостиг на поне 500 млн. долара за задоволяване на нуждите на близо 89 млн. гладуващи по света.

В Египет например, цената на хляба е отбелязала повишение от 35% през изминалата година, а тази на олиото е поскъпнала с 26%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg