Поскъпването на петрола изпревари Nasdaq по време на интернет балона

828
Поскъпването на петрола изпревари Nasdaq по време на интернет балона

Поскъпването на петрола през последните шест години, отвело го до рекордните 139.12 долара за барел, превиши повишението на технологичните акции преди срива на "интернет балона" през 2000-та година.

От 2001 година до момента цената на петрола се е повишила с 697% от стойността му при 17.45 долара за барел през ноември 2001 година.

От началото на годината повишението на "черното злато" възлиза на значителните 28%, сочи още статистиката.

Последният път, когато е било наблюдавано близко по проценти повишение, е било в пика през март 2000-та година преди срива на интернет компаниите.

Тогава за осем години технологичният Nasdaq се е повишил с 640% до най-високото в историята си стойност, сочи изследване на Bloomberg.

От пика си през 2000-та година технологичният индекс е загубил около 78% от стойността си, или около 6 трлн. долара от пазарната си капитализация.

Подобна аналогия кара някои известни инвеститори, като Джордж Сорос и Стивън Шорк, да очакват, че е възможен спад в цената на петрола, тъй като силното му поскъпване, особено през последните няколко месеца, не се предопределя от фундаментални фактори като търсене и предлагане.

Друга голяма група инвеститори обаче, сред които и водещи инвестиционни банки, са на мнение, че цените на петрола са обусловени и се предопределят от растящото търсене, идващо предимно от развиващите се страни, на фона на ограничените възможности за повишение в предлагането му.

Ръстът в цената се предопределя от бурното развитие на икономика на страни като Китай и Индия, чиито икономики нарастваха средно съответно с 10.2% и 7.3% през последните седем години.

Политическото напрежение около Нигерия, Ирак и Иран, както и намаляващото производство на страните не-членки на ОПЕК, като Русия например, са други фактори, които предопределят поскъпването на суровината.

Забавянето на световната икономика през последните тримесечия доведе до нарастващ интерес към инвестициите в петрол от страна на хеджфондове, което пък допълнително доведе до "надуване в цената на петрола".

Щатската икономика се очаква да запази ръста си до 1.3% през тази година от 2.2% през изминалата, с което се очаква да се понижи потреблението на петрол с 240 000 барела.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...