Потребителското поведение в САЩ е като по време на война

644
Потребителското поведение в САЩ е като по време на война

Понижението в нивото на потребление в САЩ - индикатор, който се смята за локомотив на световната икономика - е съпоставимо само с това по време на война и стихийно бедствие, смята главният аналитик на Bank of America Securities-Merrill Lynch Research Майкъл Хартнет, пише РИА Новости.

„Годишният обем на продажбите на дребно в САЩ до средата на миналата година се държа на ниво от 340 млрд. долара. За година той се понижи до 300 млрд. долара (юли 2008 - юли 2009 г.). Свиването е с 12%, което е безпрецедентно явление. Обикновено потребителите реагират по сходен начин по време на война, стихийно бедствие, земетресение", заяви той в интервю за сп. Barron's.

Влиятелният аналитик се страхува, че потребителската активност на американците, изплашени от очаквания натиск на данъчната преса, ръста в цените на енергийните ресурси и медицинските услуги едва ли ще се преобърне, за да я видим в обозримо бъдеще на изходната точка от началото на миналата година.

Този фактор, заедно със затегнатото регулиране на монетарната политика на Китай, Хартнет посочи като главните сдържащи фактори за изход от „Голямата рецесия".

Според консенсуса на аналитици на Banк of America Securities-Merrill Lynch Research ръстът на БВП на САЩ през второто полугодие на 2009 г. ще е от 2.7% и с 2.6% за 2010 г.

„Не говорим, че графиката на икономическото оздравяване ще е V - образна. Но наблюдаваме извънредно агресивна политика за стимулиране на потребителската активност, включително и програмата „пари за таратайки", която си поставя за цел засилване на потребителите през втората половина. Смятаме, че тя ще сработи", каза Хартнет.

През юли Banк of America Securities-Merrill Lynch Research повиши прогнозата за ръст на глобалната икономика през 2010 г. до 3.7%, от 3.2%, заради сигнали за оздравяване на ситуацията в Китай и САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg