Потреблението на петрол от развиващите се страни ще изпревари това в САЩ

748
Потреблението на петрол от развиващите се страни ще изпревари това в САЩ

Потреблението на петрол от развиващите се страни за пръв път ще изпревари това в най-големия световен потребител на суровината - САЩ, посочи изнесен доклад на Международната Енергийна Агенция.

Страни като Китай, Индия, Русия и тези от Близкия Изток за пръв път ще употребят повече петрол от САЩ, като средното им потребление на ден се очаква да се повиши с 4.4% през тази година, до ниво от 20.67 млн. барела на ден.

Заедно с това, потреблението в САЩ се очаква да се понижи с 2%, до ниво от 20.38 млн. барела на ден, сочи още изнесеният доклад на МЕА.

В основата на това явление стои бурният ръст на икономиките на страни като Китай и Индия през последните години, както и очакваният нов ръст от над 8% през тази година. Двете страни са със сумарно население от 2.45 млрд. души.

Като цяло ръстът на потреблението на петрол през тази година се очаква да възлезе на 2% за годината, именно благодарение на повишеното му потребление от развиващите се страни.

Растящите цени на петрола, които днес по време на азиатската си търговия отчетоха нов рекорд при нива над 117 долара облагодетелстват петролните компании, като Exxon Mobil Corp., BP Plc и Royal Dutch Shell Plc, като наказват щатските потребители.

САЩ вече се очертава като страна със затихваща роля за определянето на цената на петрола, която все повече ще бъде обвързана с развитието на най-бързо растящите основни световни икономики, коментират енергийните специалисти.

Потреблението на петрол във водещата световна икономика възлиза към момента на 24% от световното, в сравнение с 26% преди седем години.

Някои анализатори прогнозират, че цената на петрола ще възлезе средно на 120 долара за тази година, като е възможно да достигне 150 долара до края на десетилетието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg