Повишават се рисковете за рецесия пред щатската икономика

451
Повишават се рисковете за рецесия пред щатската икономика

Рисковете от рецесия пред щатската икономика са се повишили значително, в резултат на проблемите на кредитния пазар в страната, коментират специалисти пред финансовото издание Bloomberg.

Въпреки че, на този етап няма ясни симптоми за изпадане на най-голямата световна икономика в рецесия, определено рисковете са значително по-големи, според професор Самърс от харвардския университет.

В същото време анализатори от финансови институции като - JPMorgan Chase & Co., Lehman Brothers Holdings Inc. и Merrill Lynch & Co. занижават очакванията си за ръста й за настоящата година.

Това се предопределя от факта, че компаниите срещат все повече затруднения при получаването на кредити, на фона на затегнатите банкове условия.

Допълнително ситуацията се влошава и от относително високото ниво на краткосрочните лихви в САЩ, които водят до "задъхване" на бизнеса.

На финансовите пазари цари известен страх, като инвеститори и анализатори следят отблизо излизащите макроданни, за да предугадят посоката на развитие.

За повишените рискове пред щатската икономика по-рано през месеца говори и председателят на Фед - Бен Бернанке, което се възприе, като признак за евентуални предстоящи понижения на лихвите в страната от резерва.

От там заявиха още, че наблюдават развитието на икономиката изключително отблизо и са готови да предприемат "необходимите мерки", ако ситуацията се влоши.

Влошаване регистрира и потребителското доверие през август на фона на нарасналите притеснения, че силното забавяне в сектора на недвижимите имоти в САЩ, ще продължи да влияе негативно върху ръста на най-голямата световна икономика.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg