Повишеното предлагане причина за поевтиняването на пшеницата до деветмесечно дъно

634
Повишеното предлагане причина за поевтиняването на пшеницата до деветмесечно дъно

Цената на пшеницата се понижи до най-ниската си стойност от близо девет месеца насам, в резултат на очакванията за рекордна по размер реколта в САЩ.

Фючърсите на пшеницата с доставка през юли отбелязаха най-ниска стойност от 7.40 долара за бушел в края на миналата седмица, като вчера тя приключи търговията си при нива от около 7.60 долара.

Анализатори прогнозират, че понижението при суровината може и да продължи през следващите месеци, като стане ясно какви ще са реколтите в Канада, Европа и Китай.

Прогнозите са за годината, започваща от първи юни, световното производство на пшеница да се повиши с 8.2%, до рекордното ниво от 656 млн. метрични тона.

Повишеното производство на пшеницата допринесе за значителното понижение в цената на суровината, която от постигнатия си на 27 февруари рекорд при ниво от 13.495 долара за бушел, загуби 44% от стойността си.

Силното поскъпване на суровината през изминалата година бе предопределено от лошите климатични условия, допринесли за слаба реколта. Значителното повишение в цената пък, инициира нараснал интерес към културата от страна на земеделските производители.

Щатските зърнопроизводители се очаква да произведат през тази година със 17% повече пшеница в сравнение с изминалата, както и най-много от пет години насам, посочиха изнесени данни на щатското министерство.

Въпреки наскорошното силно понижение в цената на пшеницата обаче, тя все още е с 52% над нивата си отпреди година. Високата й цена оказва изключително негативно въздействие върху стандарта на живот в най-бедните държави по света.

Разбира се, до голяма степен в поскъпването на цената до рекордни нива през февруари стояха спекулативни фактори при търговията със суровината на стоковите пазари по света, коментират специалисти.

Повишаващото потребление на храни в световен мащаб е друг фундаментален фактор, който се очаква да поддържа цените на суровината на относително високи нива през следващите години.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...