Правителството преразпределя най-малко БВП на човек в ЕС

2252
Правителството преразпределя най-малко БВП на човек в ЕС

Процентът на приходите на европейските правителства, членки на ЕС и техните разходи са се запазили относително стабилни през изминалата година при нива съответно от 44.6 и 49.1% от брутните им вътрешни продукти, сочи статистика на Евростат.

От 2008 година насам, следствие на европейската финансова криза се наблюдава известно понижение на процента на приходите и увеличаване на разходите като процент от БВП, което допринесе за сериозни дефицити при много страни.

През 2010 година разликата между правителствените приходи и разходи е била отрицателна, в размер на 6.4% от БВП, докато през изминалата година съотношението се подобрява до минус 4.5% от БВП на европейските страни членки на съюза.

В Еврозоната правителствените приходи на 17-те страни членки са били средно при ниво от 45.3% от БВП, докато разходите при 49.4% от БВП, или дефицит от 4.1%.

В абсолютна стойност общите правителствени приходи в страните от ЕС са възлезли на 5 637 милиарда евро, докато тези в Еврозоната при ниво от 4 264 милиарда евро. Сумите са превишили тези от 2007 година, след силното им понижение от 2008 година насам, следствие на сериозната дългова криза.

Данъците и социалните осигуровки са допринесли за около 90% от правителствените приходи през изминалата година, според данните на Евростат, със съответни дялове от 58.2 и 31.2% от приходите.

Средният правителствен приход на човек от населението е бил в размер на 11 200 евро в страните от ЕС. Най-голям е бил той в Норвегия при ниво от 40 906 евро, следван от Люксембург с 34 230 евро.

България е била страната с най-ниска стойност на приходи, събирани от правителството от човек в размер на 1 708 евро. За сравнение в Румъния правителството набира по 2 076 евро от човек.

Правителствените приходи в страната ни са били и сред най-ниските като процент от БВП в евросъюза – при ниво от под 35%.

Освен с най-ниски приходи на човек, обаче, страната не се отличава и с това, че правителствените разходи също са най-ниски на човек от населението в ЕС – при ниво от едва 1 816 евро на човек.

За сравнение в Румъния правителството е харчило средно по 2 410 евро на човек, според данни на Евростат.

Средните разходи на правителствата от ЕС на човек от населението са били при ниво от 12 327 евро, като най-високи са били те в Норвегия – при 31 336 евро.

България, обаче, не е първа по отношение на най-ниски правителствени разходи като процент от БВП, като по-ниски са били те в Швейцария с ниво от 34.2%. Ние се нареждаме непосредствено след богатата държава с 35.2%.

Определено може да се каже, че страната ни е била отличник през изминалата година, като разходите на правителството са превишавали с не много приходите.

Най-голям дефицит е регистрирала Ирландия през изминалата година в размер на 31.2% от БВП, следвана от Гърция с 10.5%, Великобритания с 10.1%, Португалия с 9.8% и Испания с 9.3%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg