Правителството залага сериозно забавяне на износа през 2012

789
Правителството залага сериозно забавяне на износа през 2012

Българската икономика се очаква да отбележи през 2011 година ръст от 2.8%. Положителен принос за растежа ще имат както износът, така и потреблението. Въпреки силното първо полугодие за износа до края на годината се очаква темповете на растеж да започнат да се забавят в резултат на базовия ефект и поради забавянето в темповете на икономически растеж за страните от ЕС. Това ще доведе до по-слабо външно търсене.

За цялата 2011 г. увеличението на обема на износа ще бъде 11.7%, а през 2012 г. ще достигне 5.4%. Това е записано в Доклада към проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 година.

В него се казва, че възстановяването на вътрешното търсене остава слабо през 2011 г. и положителен растеж се очаква догодина. В следствие на влошените условия на пазара на труда, реалните разходи на домакинствата за закупуване на стоки и услуги ще нараснат незначително до 0.6% през тази година и с до 1.9% през 2012-а.

Инвестициите ще продължат да спадат през 2011 година, но със значително по-нисък темп (-5.0%) спрямо предходната година. От правителството се надяват, че стабилната макроикономическа обстановка в страната, в съчетание със строгата фискална дисциплина, ще доведат до по-активна инвестиционна дейност догодина и съответно нарастване на брутното капиталообразуване с 4.7 на сто.

Възстановяването на вътрешното търсене ще доведе до нарастване на вноса. В противоположна посока ще влияе очакваното забавяне на външното търсене, тъй като ще се търсят по-малко суровини и материали за експортно ориентираните производства. В резултат се очаква вносът да нарасне с 6.2% в реално изражение през 2011 г. и с 4.9% през 2012 година.

Както вече е ясно, базовият модел на Министерството на финансите в Бюджет 2012 е за повишаване на икономиката ни догодина с до 2.9%, или до 81.63 млрд. лева. Заложената средна инфлация за периода е 3.2 на сто. Средногодишният валутен курс за USD/BGN е приет на 1.39.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg