Предколеден европейски песимизъм удря щатските фондови индекси

2642
Предколеден европейски песимизъм удря щатските фондови индекси

Мракът, надвиснал над Европа, помрачава коледното настроение на инвеститорите и основните щатски бенчмарк индекси отбелязаха трети пореден ден на спад в сряда.

Напрежението бе изострено от проведения от Италия аукцион за държавни ценни книжа. Въпреки че страната успя да пласира всички петгодишни облигации, лихвите по тях достигнаха 6.47%, спрямо 6.29% на предходния търг.

Отделно, десетгодишните италиански съкровищни бонове отново пропълзяха над границата от седем на сто, до 7.169%.

В САЩ, поскъпването на долара спрямо други основни валути доведе до понижение на котировките на стоковия пазар, тъй като повечето от тях се изчисляват в американската валута.

Отделно, силният долар ще затрудни щатските износители и може да помрачи картината на корпоративните резултати, които засега остават сред малкото поводи за оптимизъм на пазара.
Енергетиката и производителите на суровини бяха сред най-пострадалите индустрии, със спад от над 1.1%. Акциите на петролния гигант Exxon поевтиняха с 1.4% до $79.44, а най-голямата компания за добив на злато в САЩ Newmont Mining отстъпи с 2.4% до $61.62.
Chevron се сринаха с три на сто до 100.53 долара, а Transocean – с 3.9% до 40.19 долара. И двете дружества трябва да прекратят операциите си в Бразилия и да заплатят обезщетение от 10.7 млрд. долара заради допуснатия петролен разлив миналия месец, настояха прокурори пред федералния съд.

Производителят на тежки машини за минната индустрия Joy Global отбеляза най-силния си спад от февруари 2009 г. насам – с 11 на сто до 75.44 долара. Задъхващата се глобална икономика удря търсенето, оплакаха се от компанията. Продажбите за последното тримесечие нарастват с 27% до 1.34 млрд. долара, с 10 млн. Долара под средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Песимизмът относно икономиката удари и позициите на дружествата, чиито резултати са най-пряко зависими от ръста на брутния вътрешен продукт. Morgan Stanley Cyclical падна с 1.8%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, го последва надолу с 1.5%.

Най-големият производител на строителна и минната техника в света Caterpillar Inc. отбеляза най-значимото понижение в Dow, от 4.4% до 87 долара. Акциите на друг представител на тежката индустрия, Cummins Inc., отстъпиха с 1.9% до 87.51 долара.

Най-значим срив в S&P 500 бе регистриран по позицията на First Solar, които се сринаха с 21% до 33.45 долара. От компанията обявиха, че глобалното производство на соларни панели е скочило тройно в последните години, докато все повече конкуренти, особено китайски, навлизат на пазара. В същото време, субсидиите, които Германия отпуска на производителите на чиста възобновяема енергия се топят, докато европейските държави стягат коланите, за да преодолеят дълговата криза.

Банковият сектор също не бе отминат от мрачното настроение на инвеститорите, като KBW Bank Index завърши сесията с понижение от 0.5%, след като по-рано през деня успя да се изкатери с 0.9 на сто.

Лъч светлина просветна от позицията на Avon Products Inc., чиито акции скочиха с 5.1% до 16.96 долара. Глобалната козметична компания обяви, че търси заместник на главния изпълнителен директор Андреа Юнг, която е начело на гиганта от 1999 г.

В сряда, S&P 500 падна с нови 1.1% до 1,211.82, а Dow Jones Industrial Average отстъпи с 131.46 пункта, или 1.1%, до 11,823.48. Apple Inc., чиито книжа поевтиняха с 2.2% за деня, бяха основните виновници технологично ориентираният Nasdaq Composite Index да падне с 1.6% до 2,539.31.

Анализатори коментират, че през следващите няколко дни пазарът вероятно ще остане нестабилен, докато оборотите изтъняват в навечерието на коледните празници.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Matthew
# 0
07:02 | 28 February 2012
That takes us up to the next level. Great psoitng.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...