Продажбите на късо на щатските пазари се повишават до рекордни стойности

480
Продажбите на късо на щатските пазари се повишават до рекордни стойности

С доближаването до историческия максимум на широкия индекс Standard & Poor's 500 инвеститорите заемат "къси позиции", както никога досега. Този факт прави някои "бичи настроени" анализатори дори още по-оптимистични в техните очаквания за по-нататъшното движение на щатските индекси.

През този месец стойността на "късите продажби", при които инвеститори вземат назаем акции и ги продават с надеждата да ги купят обратно на по-ниски цени, са възлезли на 3.1% от общия обем на търгуваните на Nyse акции, което е и най-високото им ниво от 1931 година насам, сочи проучване на финансовото издание Bloomberg.

Новината се приема изключително добре от инвеститорите с очаквания за по-нататъшно повишение на индексите, като големият обем скъсени акции може да доведе до нов тласък за борсата, ако продавачите "на късо" решат да започнат да си закриват позициите.

Индексът S&P 500 се е повишил с 6.9% от началото на годината, продължавайки повишението си от последните четири години, за който период е добавил значителните 95% към стойността си.

През изминалата седмица индексът регистрира понижение от 0.5%, до ниво от 1 515.73 пункта, което е с 12 пункта под рекордната му стойност, регистрирана на 24 март 2000-та година.

Някои анализатори са на мнение, че повишението при широкия индекс може да продължи и той да достигне ниво от 1 650 пункта през тази година. До голяма степен основания за тези очаквания дава фактът, че към момента компаниите от S&P 500 се търгуват при съотношение 17.8 пъти цена-печалба, докато при последния "бичи цикъл" същото съотношение е било в размер на 32.8.

След като се повиши до нов исторически рекорд през изминалата седмица понижение от 0.4% отбеляза и индексът Dow Jones.

С повишението на индекса нарастват и загубите за инвеститорите, залагащи на понижение за индексите, като се увеличава и техният брой. По данни към 15 май общият брой на "скъсени акции" е възлизал на рекордните 11.8 млрд. броя, което е повишение с 7%, спрямо същия момент на предходния месец.

Хедж-фондовете, които продават на късо са загубили 35% от септември 2002 година до края на месец април, по данни на Credit Suisse Tremont Hedge Fund Dedicated Short Bias Index. За същия период индексът S&P 500 се е повишил с 82%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg