Професиите с най-добри перспективи на пазара у нас

2085
Професиите с най-добри перспективи на пазара у нас

Наемането на служители през второто тримесечие на 2011 г. значително ще се подобри на тримесечна база, показват резултатите от Обзорното изследване на Менпауър за заетостта, проведено в България за второто тримесечие на 2011 г. Изследването включва 764 български работодатели.

Най-много служители ще се търсят в секторите: производство, финанси, публични и социални услуги, ресторантьорство и хотелиерство и търговия на едро и дребно.

Като цяло, един на всеки четири български работодатели споделя, че планира да увеличи нивата на заетост през второто тримесечие (над 19% през първото тримесечие на 2011 г.), докато само 10% от работодателите планират да намалят своите служители.

Така общият показател на нетния обзор на заетостта се повишава с 11 процентни точки в сравнение с предишното тримесечие и е +15%.

Работодателите от публичния и социален сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации и др., отчитат най-силните планове за наемане на служители през второто тримесечие на 2011 г.

Нетният обзор на заетостта в този сектор е +25% - значително подобрение от 28 процентни точки в сравнение с първото тримесечие на 2011 г.

От друга страна, увереността за увеличение на работната сила на работодателите от сектора на минното дело и свързаните с него дейности остава нулева и без промяна от миналото тримесечие.

По отношение на петте региона в България, включени в изследването, перспективите за активизиране на пазара на труда през следващите три месеца са положителни във всички тях.

Работодателите от петте региона очакват нивата на заетост да се увеличат през второто тримесечие на 2011 г.

Работодателите от Варна отчитат много оптимистична нетна прогноза за заетостта от +21%, докато работодателите в София очакват темпа на наемане на нови служители значително да се подобри в сравнение с предишното тримесечие, като прогнозата им е +19%.

Работодателите от останалите два региона също споделят положителни намерения за наемане на нови служители, като прогнозата за Русе е +17%, а за Пловдив - +11%.

В същото време регионът на Бургас очаква по-малко увеличение на заетостта и прогнозата на работодателите е +5%.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Borsata
# 0
10:03 | 8 March 2011
Айде борсата, на борсата, айдеее - всички на борсатааа - фондовата де, не трудовата
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас