Провалите на правителствата ни струват 24 млрд. лв.

1375
Провалите на правителствата ни струват 24 млрд. лв.

Българската администрация е похарчила неефективно над 24 млрд. лв. От тях близо 1 млрд. лв. са похарчени неправомерно или без да е постигнат и минимален резултат. Таква е общата стойност на правителствените провали за периода 1998 – 2009 г., изчислиха от Института за пазарна икономика (ИПИ). 

От института дори твърдят, че реално сумата е доста по-голяма, ако се включат и случаите, при които няма данни за разходите; данните са неясни; неодитираните програми, проекти, бюджети; одитираните обекти, чиито одитни доклади не са публикувани.

Днес от ИПИ публикуваха второто издание на „Успехите и провалите на българските правителства". То допълва първото изследване от 2008 г. с нови 153 доклада. Така обновеният анализ включва 586 одита и обхваща 12 години - от 1998 до 2009 година, информираха от ИПИ.

Анализът изследва работата на централната администрация чрез преглед на одитните доклади на Сметната палата на България. Авторите на изследването класифицират докладите като успешни или провалени, а тези, чиито изпълнение и резултати са спорни, са разглеждани като „некласифицирани".

Резултати

Размерът на направените държавни разходи в разгледаните 586 одита възлиза на 63 млрд. лв., т.е. прегледът оценява около 1/3 от всички извършени държавни разходи за този период.

Обобщените резултати от прегледа на 586-те доклада изглеждат така:

- случаи на успех - 142, които възлизат на 22 млрд. лева.

- случаи на провал - 238, които възлизат на 24 млрд. лв.

- некласифицирани случаи - 206, които са на стойност 17 млрд. лв.

В случаите на провал от ИПИ идентифицират допълнително и конкретните загуби - пари, за които има ясни данни, че са били разходвани неправомерно и/или не е бил постигнат дори минимален резултат.

За всички 586 разгледани доклади конкретно идентифицираните загуби са за над 950 млн. лв. за разглеждания период.

Брой разгледани случаи по класификацията им и години

Източник: ИПИ по данни на Сметната палата

Изводи

Одитните доклади на Сметната палата показват, че българската администрация не е достатъчно ефективна при изпълнение на дейностите, с които се заема. Администрацията преразпределя значителна част от произведеното в икономиката и често го прави неефективно. Това поставя под въпрос необходимостта от намеса в много сектори под формата на регулации, програми и харчене на средства.

Препоръки

Дори и да има политическа воля за определени програми, то е задължително да се прави:

предварителна оценка на програмите и инициативите на администрацията. Така ще се ограничат поне частично финансовите загуби и ще се осъществяват програми, за които има реална нужда;

последваща оценка на програмите - от успешните ще се взема пример и при постигане на поставените цели ще се преценява дали да продължават. Провалените програми ще могат бързо да бъдат коригирани или прекратени, ограничавайки силно финансовите загуби за бюджета и негативните нефинансови последствия за икономиката.

Тук може да се запознаете с докладите, ведомството, обхвата на одита, общата сума и дадената оценка!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg