Пшеницата поскъпва до нова рекордна стойност

531
Пшеницата поскъпва до нова рекордна стойност

Цената на пшеницата се повиши с най-много от пет години насам, достигайки нова рекордна стойност при ниво над 12 долара за бушел (36 килограма), след като инвеститорите насочиха своето внимание към търговията със земеделски продукти.

Фючърсите на суровината с доставка през май поскъпнаха вчера с позволените за деня 90 цента, или 8%, до ниво от 12.145 долара за бушел.

Поскъпването на суровината стана реалност на фона на очакванията световните запаси на пшеница да се понижат до 30-годишен минимум.

Очаква се запасите да се понижат до 109.7 млн. метрични тона до ниво от 31 май, или най-ниското им ниво от 1984 година насам.

Така за последната една година цената на пшеницата се е повишила близо два пъти в резултат на очакванията за слаба реколта в Европа, Австралия и Канада поради лошото време.

Нарасналата цена на пшеницата се отразява и върху цените на хранителните продукти, при които инфлацията е била в размер на 4.7% в САЩ за изминалата година, или най-високото й ниво от 1990 година насам.

Високите цени на пшеницата и останалите аграрни продукти се отразява благоприятно на резултатите на производителите и износителите в световен мащаб.

Акциите на най-голямата компания износител на пшеница в Австралия - AWB Ltd., поскъпнаха с 13 цента, или 5.8%, до ниво от 2.38 австралийски долара по време на търговията им на местния пазар, след рекордното поскъпване в цената на суровината.

Повишението в цената на пшеницата принуди някои страни, големи вносителки на суровината, да предприемат съответни мерки. Така например Китай наложи износно мито с цел да подсигури собствените си нужди.

Подобни тарифи се очаква да въведе и Казахстан, която е и най-голямата страна износителка на пшеница в света. Там подобна мярка се налага с цел ограничаване на инфлацията в страната, която възлиза на близо 20%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg