Ръстът на развиващите се икономики след втората световна война се определя като икономическо чудо

893
Ръстът на развиващите се икономики след втората световна война се определя като икономическо чудо

Значителният ръст на развиващите се икономика през последните двадесет и пет години се определя от Д-р Майкъл Спенс - носителят на нобелова награда за икономика от 2001 година, като феноменално явление след втората световна война.

Средният ръст на Брутния вътрешен продукт на развиващите се икономики за посочения период е над 7% за 11 развиващи се икономики, като осем от тях са азиатски, коментира още нобеловият лауреат.

Зад значителния ръст на развиващите се икономики се крие силното представяне на износа им, като водещи по ръст са били Китай, Ботсвана, Хонг Конг, Южна Корея, Малайзия, Индонезия, Малта, Оман, Сингапур, Тайван и Тайланд.

Забележителен е бил ръстът на китайската икономика през последните три десетилетия, като тя почти през цялото време е била и най-бързоразвиващата се голяма световна икономика, а ръстът й е превишавал 10% през последните четири години, сочи доклад на Джон Липски от МВФ.

Ръстът на икономиката на страната, в основата на който са били значителните инвестиции и ръстът на износа в страната е довел до значително намаляване на бедността, като Китай е допринесъл за близо 75% от намаляването на бедността в Азия за последните 20 години, сочат още публикуваните данни.

Износът на китайски стоки се е повишил близо 12 пъти за последните 15 години, на фона на утрояването в размер на световната търговия.

Значително се е повишила и продуктивността в страната, като близо 100 млн. китайци са се преместили от слаборазвитите земеделски райони на страната към градовете през последните две десетилетия.

Специалистите предупреждават, че за да може Китай да запази ускорения си темп на нарастване през следващите години страната трябва да се ориентира от външни фактори за ръст (инвестициите и износа) към вътрешни - стимулиране на потреблението в страната.

Темповете на ръст на най-бързоразвиващата се световна икономика могат и да се запазят на настоящото им високо ниво, дори и със значително по-малко инвестиции, ако се стимулира вътрешното потребление, сочат още данните.

В Китай доходите на населението във вътрешността на страната са по-малко от една трета от тези в развитите градски райони, на фона на 80% в САЩ.

В същото време страната трябва да отделя все повече внимание и средства за справяне с проблема със замърсяването. Седем от 10-те най-замърсени града в света са разположени в Китай, като близо една трета от течащите реки са изключително силно замърсени, според статистически данни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg