Растат предпоставките за криза в Китай

1589
Растат предпоставките за криза в Китай

Китайската икономика с право се смята за двигател на световния икономически ръст през последните години. Икономиката на страната нарасна през 2010 г. с 10.3%, промишленото производство с 15.7 на сто. Положителните тенденции се задържаха и в началото на тази година. Повишението в промишлеността достигна през май 13.3%, по данни на държавната статистическа служба на КНР. При това увеличението в химическата преработвателна индустрия бе на ниво от 13%, в машиностроенетео като цяло - 18.9%, в производството на телекомуникационно, компютърно и електронно оборудване - 11.4%

Китайската икономика запазва високите си темпове на растеж напук на покачващите се цени на суровините и опитите на властите да я охладят със затягане на монетарната политика. Колко дълго ще се задържи този ръст и какъв потенциал за развитие има китайската икономика са все въпроси, на които в последно време се гледа с особено внимание.

Има две напълно различни гледни точки. Според първата, към която се придържат икономистите на официален Китай, икономиката на Поднебесното царство ще запази устойчивото си развитие, а онези вътрешни заплахи, които съществуват днес, ще бъдат изгладени от действията на властта. Втората версия обяснява, че бързият ръст на китайската икономика доведе до прегряването й, което ще увеличи рязко вероятността от криза.

Експертите на РИА-Аналитика смятат, че потенциалът за ръст на икономиката на Китай далеч още не е изчерпан. По обем БВП на глава от населението страната заема 94 място в света съгласно рейтинга на РИА-Аналитика. Като се отчетат демографските особености на Китай, относително не високите стойности на показателя говорят по-скоро не за изоставане, а за голям и все още не реализирал се потенциал за бъдещо развитие.

Но на фона на привидно оптимистичната ситуация за страната, маховикът на инфлацията започна да набира обороти. Цените скочиха към този май с 5.5% на годишна база, което е рекордно повишение за последните 34 месеца. Монетарните власти на страната се опитват да се противопоставят на проблема от инфлационния натиск - банковите резерви бяха вдигнати за пореден път (шесто повишение) в средата на юни. От 20 юни 2011 г. китайските банки вече трябва да покриват 21.5% от депозитите, което е рекордна стойност не само за Китай, но е и своеобразен световен рекорд.

Рязката инфлация, разбира се, е следствие и от покачването на цените в световен мащаб (нефтът и храните поскъпнаха с много през последната година), но паричните власти също играят своята не малка роля в китайската икономика.

Банковата система на Китай и икономиката на страната като цяло днес страда от натрупването на свръхликвидност. Това е като ефект от ниския курс на националната валута и съответно от ръста на златните и валутни резерви на страната - Китай купува щатска валута, за да поддържа курса на юана на изгодни за износителите нива. Всичко това води до сериозен ръст на паричната маса. Данните на Народната банка на Китай сочат, че реално ръстът на паричния агрегат М2 е надвишил значително прогнозите за 2010 г. и достига 19.7%.

Свръхликвидността доведе до „балонизирането" на не един пазар в китайската икономика. Много експерти обсъждаха преди време новината как капитализацията на PetroChina надвиши на затворения за чужденци сегмент на фондовия пазар 1 трлн. долара (абсолютен исторически рекорд в света), а днес компанията струва 250 млрд. долара. Много други китайски компании също бяха преоценени заради бума на частните инвестиции на фондовия пазар в страната.

От друга страна цените на имотите в Шанхай, Пекин и други бурно развиващи се градове чупят всякакви рекорди. Високите цени на квадратен метър повличат крак и водят до бум в строителството. Данните на държавната статистическа служба на Китай показват годишно увеличение от 34.6% в инвестициите в строителството за периода януари- май.

Властите на КНР предприемат строги мерки за ограничаване на търсенето на жилища с цел удържане на прекалено бързото поскъпване в сегмента и контрол над спекулациите на пазара - засега усилията не дават желаните резултати. Трябва да се отчете фактът, че имотите са предпочитана инвестиция за китайците.

Надуването на различни „балони" в китайската икономика и в частност на пазара на недвижими имоти сякаш са сериозна предпоставка за криза. Но да правим залози за това, колко дълбока ще е евентуалната криза в Китай като следствие от прегряването на икономиката едва ли ще е възможно. Икономиката на КНР както сама влияе на световната конюнктура, така и зависи силно от нея, и в частност от щатската икономика.

Доказан факт е, че нито една икономика по света не може да избегне кризите, китайската също не е изключение. Особено, когато придобива все по-големи черти на европейския и американски модел. Не малко са натрупалите се противоречия в икономиката на Поднебесното царство и те се нуждаят от разрешаване. Напълно е възможно това да се случи в резултат на криза.

В интерес на целия свят ще бъде охлаждането в Китай да не съвпадне с практически неизбежната криза в Европа, предизвикана от дълговите проблеми в страните от PIIGS. Остава ни само да се молим, че икономиката на САЩ ще се чувства достатъчно стабилна през този период, защото преминаването през едновременна криза в трите стълба на световната икономика ще бъде твърде сложен процес.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg