Растеж на златото, възстановяване и на петрола

545
Растеж на златото, възстановяване и на петрола

Спот цената на златото се задържа над 900 долара, а металът получава добра подкрепа, въпреки силата на долара срещу еврото вчера. Спот цената днес нарасна до 909.00/910.50 долара спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 908.80/909.50 долара за тройунция.

По всичко изглежда, че на златото му липсва значителна сила за растеж, но в същото време се забелязва и че е търсено. Прави впечатление и фактът, че то се задържа вчера до края на деня над нивата от 900 долара, въпреки силата на щатската валута.

Металът получи подкрепа вчера от новината, че ограничаване на дейността на AngloGold Ashanti заради съображения за сигурност и оперативни проблеми е довело до лоши резултати за компанията през четвъртото тримесечие. Третата по големина в света златна минна компания оповести, че проблеми с електричеството ще засегнат и бъдещата продукция.

Петролът нарасна днес по време на азиатската търговия, след като англо-холандската компания “Шел” обяви, че продукцията й в Нигерия, която е най-големият производител на петрол в Африка, ще пострада през следващите два месеца. Покачване на други продукти, като златото, платината, соята и пшеницата също помогнаха на петрола да поскъпне.

Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март нарасна с 57 цента, до 88.68 долара за барел. Контрактът поскъпна вчера в Ню Йорк с 97 цента, до 88.11 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент, също със срок на доставка месец март, нарасна с 57 цента, до 89.05 долара за барел. Новината за спиране на част от производството в Нигерия компенсира опасенията на пазарите за спад на световното търсене. Вчера енергийният гигант “Шел” заяви, че няма да е в състояние да изпълни всичките си задължения за експорт през февруари и март в южния терминал Бони.

Причина са извършените саботажи. От компанията обявиха, че все още не са възстановили течовете по три тръбопровода. “Шел” не даде информация за очакваната нереализирана продукция, но според източници от индустрията става дума за хиляди барели петрол. “Шел” е най-големият оператор на петрол в Нигерия и дава около половината от дневното производство в страната, което е в размер на 2.6 милиона барела.

Злато – технически анализ

Картината остава почти без промяна. Съпротива е интрадневният връх от 4 февруари на 912. Следват рекордните стойности на 936, а след тях нивата от 950 долара.

Подкрепи са 896 и 883, което е 62% корекция на растежа 850-936 и ниво, което спря спада във вторник. Следва междинна подкрепа при 866, а след това идва дъното от 22 февруари на 850 долара.

Съпротиви912936950
Подкрепи 883866850

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg