Райфайзен: Плахи сигнали за съживяване на вътрешния пазар

1588
Райфайзен: Плахи сигнали за съживяване на вътрешния пазар

Има индикации за положително развитие в редица области на икономиката, докато в други инерцията и несигурността продължават да определят тяхното състояние. Това се казва в месечния обзор на Райфайзенбанк (България) на актуалните към края на април 2011 г. макроикономически данни.

Като положителни моменти експертите на банката извеждат темпът на промишленото производство, което се ускори през първите два месеца на 2011 г. до двуцифрени стойности, а оборотът в промишлеността нарасна значително и на външния, и на вътрешния пазар.

Продължава спадът на строителната продукция, макар за първи път от края на 2007 година, през първото тримесечие на 2011-та да бе отчетено нарастване на годишна база на площта, за която са издадени разрешителни за строеж.

Според експертите на банката са налице индикации за подобряване на вътрешното търсене, след като през януари и февруари оборотът в търговията отбеляза реален растеж (3.2%).

Инфлацията се ускори през март до 5.6% на годишна база. На месечна база тя е 0.6%, като забавянето спрямо февруари се дължи на сезонни фактори и известното нормализиране на цените на световните пазари на храни.

Безработицата спадна през март с почти 10 хил. души и достигна 9.52%, отчитат от Райфайзенбанк, добавяйки, че нивото й остава високо. Оттам очакват да има по-осезателно раздвижване на пазара на труда едва в края на тази и началото на следващата година.

Консолидираният държавен бюджет завърши с излишък от 8.6 млн. лв. през март. За това допринесоха както по-високите приходи, така и по-ниските разходи, се казва в прегледа.

Лошите и преструктурираните кредити на фирмите намаляха с 49 млн. лв. през март. При потребителските кредити те нараснаха с 24 млн. лв., а при жилищните - с 59 млн. лв.

Поведението на спестовност на домакинствата остана без особена промяна - през март депозитите им се увеличиха с 212 млн. лв. Това е косвено потвърждение за изключително бавното възстановяване на потребителското доверие.

През февруари текущата сметка отново отбеляза излишък (208 млн. евро). На годишна база тя се подобри значително, като с основен принос бе намалението в изплатения доход от лихви по преки чуждестранни инвестиции. Търговският дефицит се сви с близо три четвърти, поради все още изпреварващото нарастване на износа на стоки спрямо това на вноса, се чете още в обзора.

Финансовата сметка остана отрицателна и през февруари, в резултат на нетни изходящи потоци по всичките є основни компоненти. Преките чуждестранни инвестиции в страната бяха с отрицателна стойност, поради намаление на задължения към свързани предприятия.

Главният икономист на банката Калоян Ганев коментира, че наблюдаваното възстановяване на вътрешния пазар, което все още е твърде неравномерно и обхваща само част от икономиката, ще продължава бавно да набира скорост и през следващите месеци.

Положителното влияние на износа обаче, постепенно ще отслабва поради високата база от миналата година. Според Ганев ясна индикация за устойчиво възстановяване може да има едва след като по-добрите показатели на бизнеса се пренесат и върху пазара на труда.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg