Райфайзенбанк: Рецесия в Еврозоната ще забави българската икономика

1058
Райфайзенбанк: Рецесия в Еврозоната ще забави българската икономика

Според анализаторите на Райфайзенбанк (България) ЕАД през третото тримесечие икономическото възстановяване показва известно забавяне, но като цяло потвърждава очакванията за икономически растеж от около 2% за цялата 2011 г.

Потреблението измества износа като водещ фактор на икономическия растеж, но динамиката му остава несигурна с оглед на развитието на външната среда и потенциалните ефекти върху вътрешното търсене. Безработицата през тримесечието е спаднала до 10.2% основно поради сезонното влияние на туризма и селското стопанство. На годишна база обаче тя остава по-висока. Октомврийската инфлация е 0.8% спрямо септември, като тя отразява ефектите от настъпването на есенния сезон върху цените на храните, дрехите, обувките и т.н.

В същото време, фискалната позиция на страната остава устойчива (1.1% от БВП), като за същия месец дефицитът на бюджета се е повишил само с 16.1 млн. лв. Валутният борд също остава стабилен, като равнището на валутните резерви е най-високото за последните 35 месеца и покрива 183.3% от паричната база (банкноти и монети, и банкови резерви), се казва още в месечния макроикономически обзор на на банката за ноември 2011 г..

„Евентуално повторение на рецесията в Еврозоната ще се отрази и върху българската икономика, тъй като по линия на външнотърговския оборот и финансовата си система България е силно интегрирана с тази група страни. От една страна, търсенето на български износ ще отслабне и това вече започва да се отчита от данните. От друга страна, източниците на външно финансиране вероятно ще станат по-труднодостъпни. Това ще ограничи ръста на кредитирането, потреблението и инвестициите, поради което ревизираме отново надолу прогнозата си за икономическия растеж на България за 2012 г. от 2% до 1.2%”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев.

“Въпреки че стойността е ниска, тя все пак остава положителна, като в това отношение много важен ще бъде приносът на еврофондовете, който очакваме да се увеличи. Основание за тази прогноза за икономическия растеж догодина ни дават и значително по-добрите показатели на фиска и на банковата система в сравнение с тези на повечето от останалите страни в Европа,” допълва Ганев.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg