Раздвижване на икономиката след средата на 2010 г.

1322
Раздвижване на икономиката след средата на 2010 г.

С 32% са се увеличили просрочените вземания между българските фирми през първите пет месеца на 2009 г. спрямо същия период на миналата година. Това сочат данни на международната компания за управление на кредитен риск Кофас.

От началото на годината анализаторите отчитат забавяне на междуфирмените плащания със средно 60 до 90 дни. По правило, за просрочени се считат вземанията, които не са платени в рамките на 30 дни след изтичане на кредитния период. Негативната тенденция у нас все пак е под средното в глобален мащаб, където лошите плащания между компаниите са се удвоили през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2008 г.

Най-много у нас са забавянията в традиционно високорискови отрасли като строителство и селско стопанство, където наложените от естеството на бранша срокове са по-дълги - 180-240 дни. В строителството ръстът на просрочията е удвоен, а процентът на събираемост е особено нисък поради значително намалената ликвидност на много компании в бранша. Заради кризата забавяния вече има и в традиционно стабилните експортно-ориентирани отрасли като текстил и метали.

„Въпреки негативните тенденции, потвърждаваме прогнозата на Кофас, че пикът на икономическата криза в световен план вече е отминал. В България първи положителни сигнали можем да очакваме чак след средата на 2010 г., тъй като у нас кризата беше „привнесена" с около година по-късно и сега усещаме влиянието й най-силно. При добра макроикономическа стабилност вероятни са и още по-ясни сигнали за стабилизация на българската икономика в края на следващата година", обясни Камелия Попова, управител на Кофас България.

За първото полугодие на 2009 г. Кофас регистрира и рязко увеличение на процедурите по несъстоятелност у нас. Изследването на несъстоятелностите се изготвя от компанията от 2004 г. насам и следи развитието на всички регистрирани фирми в България. За периода януари - юни 2009 г. откритите процедури по несъстоятелност са с 2.5 повече от обявените през януари - юни 2008 г.

С най-голям дял - 10.4% от общите фалити, на първо място е традиционно най-рисковият сектор у нас - селското и горското стопанство. Увеличението в този отрасъл спрямо същия период на миналата година е почти трикратно. С малка разлика и дял от 9.8% на второ място е строителният бранш, а на трето с равни дялове на фалитите от 6.8% са компании търгуващи с разнообрази стоки, както и отрасълът на транспорта и складирането.

„Увеличаването на броя на откритите процедури през настоящата година само по себе си е очаквана тенденция предвид ситуацията на криза. Дори и нараснали, процедурите по несъстоятелност у нас все още са малко предвид съотношението между общия брой регистрирани и работещи фирми в страната - 1.2 млн. спрямо 240 000", коментира Камелия Попова.

За изминалите 6 месеца на годината най-много процедури са открити в София и техният относителен дял е значителен - 43%. На второ и трето място с далеч по-малък дял са Пловдив и Русе със съответно 7% и 6%.

През 2008 г. в България все още кризата няма реално изражение, затова процедурите по несъстоятелност на български компании са намалели с 30% спрямо предходната 2007 г. Строителният сектор излиза начело сред най-рисковите у нас с дял от 11.3% от общата несъстоятелност. Второ място по изключение е за традиционно най-рисковия сектор през изминалите години - селското и горско стопанство с дял от 9.5%, следван от търговията на дребно с 8.9% дял и производството на храни и напитки със 7.1% дял.

Сред секторите с регистрирани открити процедури по несъстоятелност през 2008 г. се появяват и нови отрасли като компании търгуващи с разнообразни стоки, телекомуникации и информационни технологии, производство на мебели и химикали.

Според анализа на Кофас България все още бавната процедура по обявяване в несъстоятелност у нас провокира все повече компании да пристъпят към събиране на вземанията си по извънсъдебен път и да се възползват от кредитно застраховане. Експертите са категорични, че особено сега фирмите в критичните сектори следва да минимизират риска, като застраховат бизнеса си и проучват предварително своите бъдещи партньори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg