Разликата между печалбите на компаниите в S&P 500 и държавните облигации най-голяма от 20 години

489
Разликата между печалбите на компаниите в S&P 500 и държавните облигации най-голяма от 20 години

На фона на забавянето на най-голямата световна икономика - щатската, акциите в страната са "най-евтини" от 20 години насам, факт който се възприема от някои анализатори и портфолио-мениджъри, като сигнал за "покупка".

Според специалисти от фондовете BlackRock Inc., Fisher Investments Inc. и Schroders Plc, които управляват активи на стойност около 1.4 трлн. долара, щатските акции са евтини, в сравнение с облигациите, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

Компаниите от индекса S&P 500 се очаква да реализират печалба от 92.76 долара на акция, базирана върху индекса през настоящото тримесечие, което е доходност в размер на 6.53% на годишна база, според прогнозите, в сравнение с 4.65% на годишна база на 10-годишните държавни облигации.

Разликата е била и най-голямата от 1986 година насам по данни на Bloomberg, което окуражава инвеститорите да се насочват към покупката на акции, на фона на добрите очаквания за ръст на печалбите на щатските компании и през тази година.

Индексът S&P 500 е регистрирал понижение от 1.1% през изминалата седмица, с което е завършил тримесечието с повишение от 0.2%. Той е отбелязал повишение през седем от последните осем тримесечия.

Индексите на Европа и Азия също са регистрирали повишение през изминалото тримесечие за трето от последните четири тримесечия.

В същото време анализаторите са подценили ръста на печалбите на компаниите от широкия щатски индекс през 13 от последните 15 тримесечия, сочат данни на Thomson Financial.

Други анализатори обаче оспорват очакванията за ръст на щатските индекси поради разрастващия се брой на лошите кредити и забавянето на щатската икономика в резултат на слабостта на пазара на имотите.

На 27 февруари световните пазари регистрираха значителни загуби, на фона на силното понижение на китайските, както и след речта на бившия председател на Фед, че щатската икономика може да изпадне в рецесия до края на тази година.

Междувременно, икономисти от инвестиционната банка Morgan Stanley, Nomura Holdings Inc. и HSBC Holdings Plc занижиха очакванията си за ръст на най-голямата световна икономика за първото тримесечие през изминалата седмица.

От Morgan Stanley очакват ръстът да възлезе на едва 1.6%, в сравнение с предходните им очаквания за повишение с 2% на годишна база.

През четвъртото тримесечие на миналата година ръстът на щатската икономика възлезе на 2.5% на годишна база.

Близо 60% от анализаторите прогнозират намаляване на лихвите в САЩ с 25 базисни пункта до 5% на годишна база през август.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg