Развиващите се пазари продължават да блестят

904
Развиващите се пазари продължават да блестят

Повече от десетилетие развиващите се страни, като Бразилия и Китай привличат инвеститорите, които предпочитат да се възползват от ускорения ръст на икономиките им.

С развитието на кризата отпреди две години, голяма част от капиталите, инвестирани от развитите страни бяха пренасочени към развиващите се, търсещи по-голяма сигурност и по-добра доходност.

Изключение бяха щатските пазари, където правителството взе мерки и предприе стимулиращи действия за стотици милиарди долари.

Сред предимствата на някои развиващи се пазари, като тези в Южна Америка и Азия бяха по-малките държавни дългове и по-високите лихви по държавните облигации, които привличат инвеститорите.

До момента залозите на развиващите се пазари се отплащат. Индексът, следящ представянето в региона - MSCI emerging market stock index е отбелязал 78% ръст от 2009 година насам, като за тази година повишението му е от 3.8%.

Индексът на JPMorgan, следящ представянето на облигациите в региона се е повишил със 7.4%.

Така например, икономиката на Перу е регистрирала ръст от 7%, или ниво съпоставимо с това на Китай. Засиленият износ на мед и текстилни материали, както и на рибни продукти към Азия е съдействал за това достижение.

Тези страни се отличават и с бум във вътрешното потребление, което заедно с износа са основните двигатели на икономическото развитие.

И докато през 90-те години на миналия век инвестициите в развиващите се пазари бяха сигурен начин за загуба на пари, днес нещата стоят по далеч по-различен начин.

Типичната сума инвестирана на тези пазари преди десетилетие е била 15 млрд. долара в акции и около 9 млрд. долара в облигации.

Само до момента през тази година на пазарите са инвестирани 40 млрд. долара в акции и 25.6 млрд. долара в облигации.

Значителна промяна е претърпяла и концепцията, че инвестициите на развиващите се пазари са изключително рискове и носещи предимно загуби.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Common Stocks
# 0
17:09 | 22 September 2010
Българският капиталов пазар също е сред развиващите се. При това, изключително добре и в корелация със световните фондови пазари. Тенденциите в индексите на най-големите пазари са валидни и за българските борсови индикатори. Цикличността в икономическото развитие е характерна особеност, проявяваща се в периодичното преминаване на икономическите системи през периоди на кризи и растеж, със съответните преходни етапи. Въпреки мненията на повечето от българските политици, икономисти и финансови анализатори, икономиката на страната вече е в период на растеж. Най-важните показатели за това са трайните положителни изменения на борсовите индекси, увеличения износ, намаляването на безработицата, безспорната ефективност на капиталовия пазар и т. н. Показатели като БВП и бюджетен дефицит не са определящи за икономиката на страната. След кризи като приключилата, голяма част от фирмите са фалирали и съответно БВП е по-малък, а дефицита в бюджета - по-голям. Размерът на чуждестранните инвестиции също е по-малък, но целта на всяка инвестиция е да се постигне печалба от нея. При отрицателен демографски прираст, какъвто съществува в страната от доста време, въпросните показатели не са представителни за динамиката в икономическите промени. Поздрави за екипа на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg