Развиващите се пазари се възприемат като все по-малко рискови

589
Развиващите се пазари се възприемат като все по-малко рискови

Инфлацията в Бразилия достигна годишен темп от 1 000% през 90-те години. Южна Корея се нуждаеше от финансова инжекция от МВФ в размер на 57 млрд. долара, а политическата криза в Полша доведе до смяната на девет министър-председатели.

Днес обаче така наречените развиващите се пазари се възприемат като изключително стабилни и сравними с развитите като тези в Европа, Япония и САЩ.

Инфлацията в Бразилия се е понижила до по-малко от 4% към момента, докато Южна Корея се явява нетен кредитор.

Акциите на развиващите се пазари се търгуват през този месец при съотношение цена-прогнозирана за тази година печалба от 15.2, на фона на 14.9 за развитите такива.

За сравнение, през 2005 година съотношението им бе 8.45 и 17.3 съответно.

Повишението в оценката на акциите на развиващите се компании сочи намаляването на възприятието им от страна на инвеститорите като рискови инвестиционни дестинации.

След като индексът Morgan Stanley Capital International Emerging Markets Index достигна рекордна стойност на 23 юли, той отбеляза корективен спад, от който се възстановява към момента.

Специалистите прогнозират, че индексите на развиващите се пазари отново ще се представят по-добре от тези на развитите и през тази година.

По-слабо развитите страни имат към момента излишък по текущите си сметки в размер на 484 млрд. долара, на фона на дефицит от 81 млрд. долара през 1997 година.

Резервите на развиващите се страни са се повишили с близо 500%, до 3.87 трлн. долара, сочи още статистиката.

През настоящата година се очаква ръстът на Китай, Русия и Индия да допринесе за половината от световния ръст. Ръстът на развиващите се страни през тази година се очаква да възлезе на 8%, на фона на едва 2.6% за развитите.

Премията, при която се търгуват акциите от развиващите се пазари е била 51% преди две години, като към настоящия момент се е понижила до 1.4%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg