Рекордни по обем къси продажби носят големи печалби за инвеститорите

827
Рекордни по обем къси продажби носят големи печалби за инвеститорите

Инвеститорите по света рядко са били толкова песимистично настроени относно бъдещето на финансовите пазари, като късите продажби са възлезли на 1 трлн. долара.

Портфолио-мениджъри на фондове от William Ackman до Джим Роджърс, са направили най-малко 1.4 милиарда щатски долара през юли с къси продажби на изпадналите в затруднения щатски ипотечни компании като Fannie Mae и Freddie Mac, според информация, подадена от Bloomberg.

Акции на стойност повече от 1.4 трилиона щатски долара по целия свят сега са взети назаем и са продадени, което е с около една трета над нивото им от началото на 2007 година, сочи информация на Spitalfields.

Почти всички тези акции са използвани от спекуланти, които очакват, че акциите по света ще отбележат спад.

До голяма степен в основата на тези очаквания стои глобалното икономическо забавяне и загубите в размер на 447 милиарда щатски долара от страна на банките, следствие на отписване на активи.

Докато регулаторните органи в САЩ и Великобритания засилват правилата за късите продажби, които според тях подсилват загубите за финансовите пазари, възлезли на 11 трлн. щ. д., то други страни като Индонезия и Индия се отварят към тези практики. Те включват разрешаване на заемане на акции с цел продажбата им от страна на инвеститорите.

Продажбите на късо на фондовата борса в Ню Йорк са се повишили до 4,6% от общите акции през последния месец, което е най-високото им ниво от 1931 година насам.

Значителни по обем къси продажби имат инвеститорите в компаниите подсигурили гаранции за около половината от ипотечните заеми в САЩ на стойност 12 трлн. долара - Fannie Mae и Freddie Mac.

Акциите на Fannie Mae са се понижили с 64%, считано от края на юни, когато броят на скъсените акции е възлизал на 138.7 млн. акции.

Акциите на Freddie Mac са поевтинели с 68% за същия период до 15 юли, когато скъсените книжа са възлезли на 83 млн. броя.

Дори и след значителното поскъпване на акциите през последните дни, те все още са донесли добри печалби за скъсилите ги, възлизащи най-малко на 1.4 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg