Рекордно покачване на щатските индекси в Деня на Колумб

901
Рекордно покачване на щатските индекси в Деня на Колумб

Седмицата започна обещаващо, след като фондовият индекс S&P 500 отбеляза най-силното си покачване от август насам, удряйки стойност от 1 194.89 пункта.

Все пак мечките, разбира се, изказаха своите съмнения относно този бум, като изтъкнаха, че вероятно поради почивния ден, когато САЩ отбелязват Деня на Колумб, търговията бе сравнително слаба. Около 6.9 млн. акции смениха притежателя си, което е най-ниският обем за последния месец. По време на празника, икономическият календар бе празен, и инвеститорите, които и без това напоследък се вълнуват най-вече от кризата в Европа, базираха решенията си предимно на новините, долитащи от Стария континент.

А френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел успяха да вдъхнат толкова дефицитната доза оптимизъм, като обещаха, че преди срещата на Г20 на трети ноември ще предложат план за рекапитализация на европейските банки и справяне с дълговата криза на Гърция.


Всъщност, пазарът малко се вълнува какво ще се случи с балканската държава и дали тя ще обяви банкрут, стига финансовите институции, които притежават нейни облигации, да са адекватно защитени от риска. Именно „ефектът на доминото" е феноменът, който напоследък се явява в кошмарите на инвеститорите, опасявайки се от повторение на сценария „Lehman Brothers".

В същото време, Белгия се съгласи да закупи звеното на Dexia SA за потребителски кредити, прекратявайки 15 годишния експеримент за сътрудничество с Франция.

След затваряне на сесията във вторник вечер неофициално започва сезонът на обявяване на корпоративните резултати за третото тримесечие, като първото дружество, което ще докладва пред инвеститорите, е производителят на алуминий Alcoa. Тази седмица се очакват и отчетите на J.P. Morgan Chase и Google.

Според анализаторите на Bloomberg, можем да очакваме сравнително добри, макар и не блестящи новини. Според тях печалбите на акция за компаниите, включени в S&P 500, като се изключат финансовите институции, са нараснали с около 14 на сто.

В понеделник, котировките на щатските банки бяха подкрепени от поуспокоените тревоги за европейските им партньори. Индексът KBW Bank скочи с 5.3%, като книжата на Bank of America напреднаха с 6.4% до 6.28 долара, а на JPMorgan - с 5.2 на сто до 32.30 долара.

Компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, също можеха да се похвалят с успешно начало на седмицата. Индексът Morgan Stanley Cyclical скочи с 4 на сто, а почти същия напредък бе отбелязан и от показателя Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция.

Акциите на петролния гигант Chevron поскъпнаха с 4% до 98.20 долара, на Alcoa напреднаха с 3.9% до 10.09 долара, а производителят на строителна и минна техника Caterpillar отбеляза скок от 4.8% до 79.13 долара. Самолетният производител Boeing също се възползва от оптимизма на инвеститорите, като книжата му се повишиха с 3.6 на сто до 64.03 долара.

Според анализатори, ако макроикономическите тревоги се поуспокоят, именно позициите, които напоследък паднаха най-рязко, ще отбележат най-значимо покачване. В тази група влизат индустрията, производителите на суровини и енергетиката, които от края на април насам загубиха средно 19%, при понижение на S&P 500 за същия период от 12 на сто.

В областта на технологиите, Yahoo! Inc и Apple зарадваха инвеститорите, докато Sprint Nextel продължиха негативната си тенденция от петък.

Дяловете от Yahoo! Inc. поскъпнаха с 2.4% до 15.84 долара, след като бяха обявени плановете на Alibaba Group Holding Ltd. да стане самостоятелна компания и да закупи 40% дял, притежаван в момента от интернет търсачката. Според анализатори, стойността на сделката се оценява на около 13 млрд. долара.

Apple скочиха с 5.1%, благодарение на феноменалния интерес към iPhone 4S. Поръчките за новия модел надминаха един милион за един единствен ден, побеждавайки рекорда от 600 хиляди, отбелязан от предшественика си iPhone 4. Дяловете на AT&T също бяха подкрепени от този силен потребителски интерес и акциите на дружеството поскъпнаха с 2.6%.

Sprint Nextel обаче не успя да се похвали с одобрението на пазара. Инвеститорите продължават да се мръщят на плановете за обновяване на мрежата на третия по големина мобилен оператор в САЩ и изказват опасения за нуждата от допълнителен капитал. Акциите на дружеството се понижиха с нови 7.9% до 2.22 долара, с което спадът за последните два работни дена достигна 26% - рекорден срив, който не е отбелязван от ноември 2008 г. насам.

Както никога, анализаторите бяха единодушни в песимистичното си отношение към компанията: Mizuho Securities USA Inc., JPMorgan, Deutsche Bank AG, Collins Stewart, Kaufman Bros., Atlantic Equities и Raymond James понижиха оценките си за компанията.

Все пак, разочароващите новини за понеделник бяха предимно изключение, като S&P 500 постигна най-силното си петдневно покачване от март 2008 г. насам, с повишение от общо 8.7% за периода. В Деня на Колумб, показателят напредна с 3.4 на сто до 1 194.89 пункта. Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с 330.06 пункта, или 3%, до 11 433.18 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq Composite добави 86.70 пункта към стойността си, или 3.5%, до 2 566.05 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg