Рекордно расте търсенето на корпоративни облигации в САЩ

1580
Рекордно расте търсенето на корпоративни облигации в САЩ

На фона на проблемите с държавните финанси, инвеститорите не намират тихия пристан в дългови ценни книжа на американското финансово министерство. Все повече средства се насочват в САЩ към облигации на компании, които натрупаха сериозни резерви в случай на нов финансов шок. За това помогна и свръхмеката политика на ФЕД, сочат експерти, цитирани от РБК daily.

Доходността по облигациите на американски компании, с инвестиционен рейтинг, достигнаха в сряда исторически минимум от 3.42%, за което свидетелства индексът на Barclays Capital. Това е с 5 б. т. под нивото от предходното дъно, достигнато през миналия ноевмри. Търсенето на дългови ценни книжа на сигурни компании в САЩ скочи рязко, предвид инвеститорските страхове около държавните финанси на страната, притесненията за повторен спад на щатската икономика и дълговите проблеми в еврозоната.

Повишеният интерес към корпоративните облигации е разбираем. Над Щатите е надвиснала реалната опасност от понижаване на суверенния рейтинг, което автоматично ще доведе до понижаване на стойността на ДЦК. Компаниите успяха да натрупат сериозни резерви от края на кризата и на практика не са краткосрочно свръхзадлъжнели. По данни на Moody's американските компании разполагат в момента с 1.24 трлн. долара.


„Като имаме предвид, че американския бизнес е натрупал подобно количество средства, инвеститорите виждат в тях тихия пристан. При това кредитоспособността на американските компании е по-добра от тази в Европа. Те приключиха добро тримесечие, увеличиха продажбите си. Нещо повече, в Щатите се наблюдава нова тенденция - компаниите с повишаващи се рейтинги са над тези с понижаващи се. Инвеститорите отделят на този факт необходимата доза внимание", каза пред изданието стратегът по облигации в Julius Baer Маркус Аленспах.

Компаниите се възползваха пълноценно и от ниските лихви по финансиране от дълговите пазари. Те емитираха за първото полугодие облигации за 492 млрд. долара - с една четвърт повече от обема преди година. Все пак страстите около пределно допустимия дълг на САЩ се отразиха и на този пазара, като в апогея им през миналата седмица емитирането на дълг се сви до 3.44 млрд. долара, при средноседмичен обем от 18 млрд. долара за тази година. Данните са на Dealogic.

Експертите гледат на падането на лихвите по корпоративния дълг до историческо дъно като резултат от стабилизирането на ситуацията около тавана на американския публичен дълг.

„Корпоративните облигации в САЩ винаги са се търгували с премия спрямо държавните книжа. Глобалната причина за това е, че ФЕД продължават да държат лихвата близо до нулата", е убеден Аленспах.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg