Рецесията приключи, идва нова

1120
Рецесията приключи, идва нова

Нараства чувството, че настоящата рецесия е приключила, твърде жалко, че вече има тревоги за следващата, коментират от CNNmoney.

Това е феномен наричан двойно потапяне - след спад на икономиката следва краткотрайно възстановяване и нов период на отрицателен ръст.

Това в САЩ за последно се случи преди три десетилетия, когато страната излезе от малка рецесия в ранната 1980 г., само за да попадне отново в по-силен спад от средата на 81-а до края на 1982 г.

Разбира се, нещата сега са различни от 80-те. Тази рецесия не може да бъде определена като малка. Ако ръстът на икономиката се възобнови към края на 2009 г., трудно е да си представим колко лошо ще е второто потапяне.

Причината за двойно потапяне на икономиката може да е подобна като тогавашната - Инфлация.

Въпреки че експлозивното рали на борсите от края на март насам захрани надеждите, че най-лошото е преминало, то някой твърдят, че ръстът на пазарите е илюзия, захранвана от почти нулевите лихви, по-слабият долар и нарастващите цени на суровините.

Зелените пари са загубили 10% срещу кошница от валути откакто пазарът направи дъно през март. В същото време, цената на петрола се повишила с около 50 на сто. Соята поскъпва с близо 25%, докато фючърсите на захар с почти 65 на сто, а цената на медта се извиси с около 75%.

Ако този тренд продължи, е възможно тези повишения да се отразят на крайните продукти и услуги. Това ще принуди Федералния резерв да върне лихвите, за да охлади инфлацията.

Така че всяко възстановяване, което може да се случи по-късно тази година, може бързо да приключи, ако повишаващите се цени натоварят потребителите допълнени от по-високите лихви.

Безработицата може да е по-голям проблем от инфлацията

Не всички вярват, че инфлацията ще надигне глава отново - докато пазарът на труда е слаб и доходите не нарастват.

Но в същото време продължаващите беди на трудовия пазар може да са достатъчен проблем, който да доведе до нов спад. Въпреки че броят работни места загубени през юли в САЩ бе по-нисък от очакваното, трудно може да си представим че да има 247 хил. нови безработни е добро нещо.

Освен това, нивото на безработица от 9.4% остава до близо 25-годишен връх. Така че дори и потребителите да изхарчат повече пари в края на годината и покрай коледните празници, ръстът може да е временен.

Трудно е да си представим как възстановяване или ръст на пазара в САЩ последните 5 месеца, може да бъда поддържан, освен ако компаниите не започнат да наемат.

Също така, докато безработицата е проблем, това ще доведе до повече лоши ипотеки от страна на потребителите и бизнеса. Това не е добра новина за тези, които вярват, че имотният пазар е намерил дъното или за онези, които залагат че банките няма да бъдат изправени пред още лоши кредити.

Потребителите излизат от дългове, но не и държавата

Добрата новина е, че потребителите продължават да спестяват повече и да харчат по-малко, което намалява шансовете за нов кредитен балон в бъдеще.

Нарастването на дълговете и харчовете може да подкрепи краткосрочно икономиката, но бъркотията ще е отново на лице до 2 години.

Масивните разходи от страна на държавата, целящи стимулиране на икономиката ще доведат само до повишаващи се нива на дълга, които могат да осакатят икономиката в бъдеще, считат анализатори.

Това възстановяване е изкуствено, рекордно ниските лихви и държавните разходи подпомагат търсенето, сочи анализът. Но това, което предизвика кризата, бе именно неустойчиво ниво на дълг.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg