Рискът все по-приемлив за големите инвеститори през последните четири години

485
Рискът все по-приемлив за големите инвеститори през последните четири години

Когато финансовите пазари регистрират силен спад, традиционно се възприема, че загубите за дребните инвеститори са по-големи от тези на големите.
В днешно време обаче, нещата далеч не стоят така. Според Стив Хенингсен, партньор в консултантската агенция Wealth Conservancy, склонността на големите инвеститори към риск е значително по-голяма от преди 10 или 20 години.

Най-богатият един процент в света контролира около 51% от световните инвестиции в акции, по данни към 2004 година, като това е повишение на фона на контролираните от тях 49% през 1989 година.

Експозицията на най-богатите хора в света към така наречените алтернативни инвестиции като акции в хеджфондове например, е нараснала близо два пъти от 2002 година насам, сочи още проучване на компанията Wealth Conservancy.

При последното силно понижение на световните индекси регистрирано през 2002 година, богатството на инвеститорите с активи от поне 1 млн. долара, възлизащо на 7.6 трлн. долара, се е понижило с около 200 млрд. долара, или 2% от общото им богатство.

В резултат на силното повишение на световните индекси от 2002 година насам обаче, се наблюдава значително повишение на склонността им към риск, според изследване, направено от инвестиционната банка Merrill Lynch съвместно с Cap Gemini.

За периода най-заможните инвеститори са повишили портфейлите си в акции с около 55%, като значително са намалили тези в облигации и други инструменти с фиксиран доход.

В днешно време най-богатите разчитат и на заемни средства. Най-богатите 5% в света оперират със заемни средства в размер на 1.67 трлн. долара, което е ръст от близо четири пъти, в сравнение с 1989 година, сочи още изследването.

На фона на нарастващата несигурност за световните финансови пазари, някои от големите инвеститори започват да намаляват експозицията си от рискови активи. Според изследването, голяма част от инвеститорите със стойност на портфейлите си от над 25 млн. долара са започнали да намаляват рисковите си инвестиции и да се пренасочват към по-консервативни финансови продукти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg