Румънските фондове със загуби между 30 и 60% за деветмесечието

565
Румънските фондове със загуби между 30 и 60% за деветмесечието

Фондовете за инвестиции в акции в Румъния са отбелязали значителни загуби за първите девет месеца на годината, достигащи до 60%, в резултат на силното понижение на индексите в страната, продиктувано от кризата на световните пазари.

Загубите на този род компании варират между 30 и 60% за посочения период. Най-силно засегнати са били високорисковите, или тези, държащи 80% от активите си в акции на румънски компании.

Индексът BET-XT, следящ изменението на 25-те най-ликвидни на борсата компании, където се включват и тези на търгуваните инвестиционни фондове, е загубил над 61% от стойността си през тази година.

Близо 16 000 инвеститори са притежавали дялове във фондове, инвестиращи в акции към края на август, докато други 50 000 са притежавали дялове в балансирани фондове, където експозицията към рискови активи е била по-ниска.

Сред най-губещите фондове в Румъния са били Raiffeisen Romania Actiuni с управляващо дружество Raiffeisen Asset Management, който е донесъл отрицателна доходност от 59.5% за първите девет месеца на годината, а експозицията му в акции е 90% от активите.

Фондът Napoca с управляващо дружество Globinvest е регистрирал загуба от 59.3% за инвеститорите, като 95% от активите му са били в акции, сочат данни на финансовото издание ZF.ro.

Друг фонд със значителна експозиция в акции в размер на 80% от активите му е бил BT Maxim, управляван от BT Asset Management, с отрицателна доходност в размер на 51.7%.

Лошата пазарна ситуация води до това все повече фондове да прибягват до намаляване на рисковата си експозиция чрез по-малък дял инвестирани в акции.

Сред фондовете с най-малък дял инвестирани в акции средства са KD Maximus и Raiffeisen Prosper, които приключиха първите девет месеца със значително по-малки загуби в размер, съответно, на 38.6 и 38.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg