Русия начерта най-лошия сценарий за света

2643
Русия начерта най-лошия сценарий за света

Наравно с трите основни сценария за развитие на икономиката - базов, консервативен и оптимистичен, Минэкономразвития (руското икономическо министерство - бел. р.) разглежда и най-лошия сценарий, който е вече предложен на правителството на страната.

Основните варианти бяха представени от заместник министъра Андрей Клепач в началото на септември - те се основават на относително благоприятни перспективи пред световната икономика, чиито темпове на растеж ще варират между 3.7 - 4.2% за периода 2012 - 2014 година, пише Ведомости.

Залагайки все още на запазването на благоприятна външна конюнктура, икономическото ведомство отчита и повишаване на рисковете от повторна рецесия в световната икономика. Забавящите й се темпове на растеж се поддържат единствено от инерцията в динамиката в инвестициите и износа, се казва в пояснителния документ за правителството.


Негативният сценарий все пак изключва повторна глобална рецесия, смятат от Минэкономразвития. Пикът на отрицателните последици ще е през 2013 година, темповете на световната икономика ще намалеят до 3.4% през 2012 г. и 2.9 на сто през 2013 година, при стагнация в еврозоната и спад в растежа на САЩ от 1.5% през 2012 г. до 0.8% - 2013 година. Темповете на развитие на Китай ще се забавят с 0.5-0.6 пр. п. спрямо базовата прогноза от 7.8-8%.

Цената на петрола ще „падне" до 80 долара за барел, инвестиционната активност, заетостта и потреблението ще замрат. Свиването на публичните разходи ще засилят отрицателния ефект , а темповете на растеж на Русия ще се забавят през 2012 г. до 2.5%, а през 2013 година - до 1.5 на сто.

Такъв на кратко е четвъртият сценарий за макроикономическа прогноза. Ако ли пък световната рецесия стане факт, то петролът ще се срине до 60 долара за барел догодина. Подобни сценарии са възможни, смята Клепач, но „смятам, че рецесията може да се избегне".

Тези рискови сценарии трябва задължително да присъстват, смята Дмитрий Белоусов от ЦМАКП. Според неговия сценарий, втората вълна в отговор на финансовите рискове стяга паричната и фискална политика на развитите държави, лихвите ще растат, а световната икономика ще се забави рязко в края на 2011-2012 година. Петролът ще поевтинее до 80-85 долара. Това са нивата, които ще срещнат подкрепа от ОПЕК, в чиито страни членки се изострят социалните проблеми.

Но Белоусов смята, че днешната ситуация не може да се сравнява с годините 2008-2009.

„Тогава мащабът на нестабилността бе колосален, дисбалансите днес са по-малки [...] Светът излиза постепенно от кризата, като я локализира в отделни зони. С потенциал за избухване на нов кръг на кризата е периодът 2016-2018 година".

Запитване на Bloomberg сред 39 икономиста показва, че вероятността от нова рецесия се е удвоила през последните два месеца до 30%. „Перфектната буря" ще дойде през 2013 година, каза преди няколко месеца професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който преразгледа тези дни своята прогноза. Поводите - отслабването на икономиките в еврозоната, САЩ и Великобритания. Според учения повторната рецесия вече започна, предсрочно.

За настъпването на опасните времена предупредиха още президентът на Световната банка Робърт Зелик и главата на МВФ Кристин Лагард, призовавайки правителствата към по-решителни действия.

Рецесията не е изключена, но засега е малко вероятна, смята главният икономист на Citi Уилям Баутер. Личната му прогноза за глобалната икономика през 2011 г. е снижена до 3.1%, за 2012-а до 3.2%. Развиващите се държави отговарят за 40-60% от световния БВП, това е сериозен локомотив, който компенсира забавянето в развитите икономики, смята той.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg