Руската борса с най-голямо повишение сред развиващите се пазари с ръст от 15.6% за май

655
Руската борса с най-голямо повишение сред развиващите се пазари с ръст от 15.6% за май

Световните борсови индекси са регистрирали втори пореден месечен ръст през май, въпреки растящата волатилност, опасенията от инфлация и високите цени на петрола и останалите суровини, посочи месечният анализ на Standard & Poor’s.

За месеца наблюдаваните от компанията индекси на развиващите се пазари са се повишили с 1.85%, докато тези на развиващите се пазари са регистрирали ръст от 2.34%.

Сред развиващите се 26 наблюдавани пазара, индексите на четиринадесет от тях са отбелязали положителна доходност за изминалия месец, като най-голям ръст са отбелязали тези на Русия в размер на 15.56%, следвана от Аржентина с 13.17%, Чехия с 11.77% и Бразилия с 11.36%.

За последните дванадесет месеца до май най-голямо повишение е отбелязал бразилският пазар с повишение от близо 69%, следван от този на Египет с 48.3% и Русия с 46.2%.

Пазарът в Китай е отбелязал понижение от 3.8% през май, като изменението му за последната една година възлиза на 26.74%.

Голяма част от повишенията на развиващите се пазари обаче са били неутрализирани в резултат на загубите, реализирани на пазара в Пакистан в размер на 25.99%.

За сравнение у нас родните индекси също се представиха на положителна територия през май, като за месеца отбелязаха ръст от 10.7%, сочи справка на Профит.БГ.

На развитите пазари, при средна доходност от 1.85% от наблюдаваните пазари, осемнадесет са отбелязали повишения, докато осем са отбелязали спад през месеца.

Водещ по ръст е бил Люксембург с ръст от 10.94% през май, с което продължава изключителното му представяне от началото на годината, което го прави и най-добре представящия се индекс от развиващите се пазари. За последните три месеца повишението му възлиза на 24%, а за последните дванадесет месеца на 42.3%.

На противоположния фронт Исландия продължава да е сред най-зле представящите се развити пазари, като през май загубата възлиза на 7.9%.

Девет от десетте наблюдавани от S&P 500 сектора са регистрирали понижения през май, като финансовият е загубил 3.5%, а на противоположния фронт енергийният е отбеляза повишение от 6.1%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg