Руски професор: САЩ и Китай ще диктуват бъдещето

1363
Руски професор: САЩ и Китай ще диктуват бъдещето

Ако не се съюзи с Европа, Русия ще се превърне в ремарке на Китай - това е една от тезите на руския професор по световна икономика Сергей Караганов. Професорът има и една друга професия - той е кремълски съветник.

Това, което пише Караганов, винаги се чете в Кремъл с особен интерес. Тези дни професорът представи в писмо свои гледища за бъдещето на Русия и Европейския съюз. На тях се спира германският в. "Ди Велт":

В партньорството между ЕС и Русия Караганов вижда само хрисими желания без субстанция. Главната пречка според него е в липсата на общи цели за една обща политика. Това, което противопоставя Караганов, е един "Европейски съюз на последния шанс".

Европа - изморена, Русия - проядена

В мисловния проект на Караганов, обхващащ 15 страници, прозират някои стари идеи, които биват предлагани за рециклиране. Така например Караганов пише, че Русия трябва да изостави своята вечна двойнственост между Азия и Европа и да се свърже с европейския Запад. Но и Европа, високо цивилизована, свръхразширена и изморена трябва в замяна да се опре на Русия, препоръчва професор Караганов.

В мисловния му проект Китай се явява като една голяма и паралелно с това унизена, декласирана и криеща опасност алтернатива. Русия иска да остане велика сила, но за това се нуждае от модернизация отвътре и укрепване на силите отвън. За такова развитие Европа изглежда подходяща в две отношения: тя била слаба на световната сцена, но силна по отношение на своята цивилизованост.

Що се отнася до Русия, Караганов е безпощаден. Според него властващият елит, а и голяма част от населението, не искат сериозна модернизация и раздяла с вездесъщата корупция. Важно за тях е само да си подсигурят спокоен живот след всичките години на страдания. Руската интелигенция обаче, към която Караганов принадлежи, изисква край на корумпирания държавен капитализъм и поголовното крадене.

"Ръка за ръка срещу САЩ и Китай"

Караганов изтъква и основния европейски недостатък. Според него Европа е пропуснала шанса си от 1990 година. Вместо да печели дееспособност навън със съдействието на Русия, Европа предпочела разширяване след разширяване в посока Изток. Това ставало обаче без задълбочаване, като големите държави бивали блокирани от малките, пише Караганов.

Руският професор смята, че държавите, които ще диктуват бъдещето, са две - САЩ и Китай. И само ако се противопоставят ръка за ръка, Русия и Западна Европа щели да имат шанс. "Ако не се съюзи с Европа, Русия неизбежно ще се превърне в ремарке на Китай", пише Караганов. Или с други думи - за руската мечка продължава да важи максимата: измий ми кожуха, но без да ме мокриш.

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg