Рязък скок на индексите в Европа

726
Рязък скок на индексите в Европа

Фондовата търговия в Европа се откри на 10 май с рязък скок на водещите индекси на Стария континент. Повод за позитивните настроения на пазарните участници бе новината, че ЕС ще създаде общоеропейски антикризисен фонд в размер на 750 млрд. евро с цел предотвратяване заплахата от разпространение на гръцката криза към други европейски държави. Това се разбра на приключилото рано тази сутрин извънредно заседание на Съвета на ЕС на ниво финансови министри.

Днес станаха ясни и статистическите данни за Германия и Франция. Федералната статистическа служба на Германия информира, че положителното търговско салдо на страната за март, с отчитане на сезонните колебания, спрямо месец назад расте с 9.9% и достига 13.3 млрд. евро, при прогноза 14.0 млрд. евро.

Във Франция Insee отчете за ръст на обема на промишленото производство през този март с 1.0% на месечна основа (прогнозата бе за ръст от 0.3%).

На фона на подобни положителни новини от ЕС в „зеления сектор" днес се търгуват акциите на водещи европейски банки. Така например още в първите часове на сесията рязко поскъпнаха книжата на британските Barclays (+9,83%), Lloyds (+9,98%) и HSBC (+5,88%). Освен това скок в котировките имаше и при френските BNP Paribas (+13,95%) и Societe Generale (+13,82%), както и при италианската банкова група UniCredit (+11,97%).

Позитивно движение има и при водещите добивни компании. Около всеобщото въодушевление заради антикризисния фонд, участниците на пазара възприеха с оптимизъм и приключването на сделката на най-големия медодобивен комбинат на Индия Vedanta Resources Plc с английската компания Anglo American Plc. За изкупуване на активи за 1.34 млрд. долара. Както вече е известно Vedanta купи цинкодобивното предприятие Anglo American Zinc., който е сред петте световни лидери в отрасъла.

Книжата на Vedanta се изстреляха с 6.56%, а тези на Anglo American с 6.69 на сто.

Акциите и на други предприятия от сектора също се търгуваха на плюс. В първите часове на търговските сесии поскъпване отчетоха акциите на Lonmin (+5,93%) - поради позитивните финансови показатели, публикувани днес, ръст в цената имаше и при британско-швейцарската Xstrata (+5,90%) и австралийско-британската Rio Tinto (+6,01%).

Европейските енергийни компании също възстановиха позиции, след тежката изминала седмица. Книжата на британския петролен гигант BG Group поскъпнаха с 3.69%, котировките на италианската Eni добавиха 3.98%. Повишение отчитат още и норвежката енергийна група StatoilHydro (+2,53%) и френската Total (+4,42%).

Към момента британският FTSE 100 отчита ръст от 4.94% - 5 377 пункта, в Германия DAX нараства с 4.53%, до 5 971 пункта, а френският CAC 40 „скача" с 8.32%, до 3 675 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg