Рязък спад на петрола, при златото тенденциите се влошиха

551
Рязък спад на петрола, при златото тенденциите се влошиха

Златото се търгува днес около 4-месечното дъно, притиснато от силата на долара срещу еврото и по-ниските цени на петрола. Слабо покриване на позиции помогна на метала да се задържи в близост до нивата на затваряне вчера в Ню Йорк. За последната седмица златото се обезцени с 6%, а вчера достигна и дъно на 847.10 долара, което е най-ниска стойност след началото на януари. По време на азиатската търговия цената беше 851.55/852.55 долара, което е незначителен ръст спрямо нивата на затваряне вчера от 850.25/851.65 долара за тройунция.

В момента тренда е категорично низходящ, а настроенията се влошиха допълнително след пробива на нивата от 850 долара. Според специалисти метала може да продължи да поевтинява и към зоната от 800 долара, но това ще зависи от поведението на щатската валута и петрола. Следваща силна подкрепа има на 823.46 долара, където в момента преминава 200-дневната пълзяща средна.

Цената на петрола продължи да спада и днес, след като долара нарасна до най-високи нива след края на месец март. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец юни загуби 57 цента до 111.95 долара за барел. Вчера контракта поевтиня с 94 цента и завърши на 112.52 долара за барел, което е доста далеч от отчетения в понеделник рекорд на 119.93 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент спадна с 35 цента до 110.15 долара за барел при приключване вчера в Лондон на 110.50 долара за барел. Този контракт отчете рекорд миналия петък на 117.56 долара. Силното поевтиняване на петрола основно се дължи на растежа на долара и разрешаването на някои от проблемите свързани с предлагането. В близък план подкрепа има около 110 долара, където може и да се появи засилен интерес за покупки, тъй като подкрепата е ключова.


Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg