С повишението на лихвите паричните пазари стават по-атрактивни

505
С повишението на лихвите паричните пазари стават по-атрактивни

Повишението на лихвите в световен мащаб не са особено благоприятни за кредитополучателите, особено за тези плащащи плаващи лихви по получените от тях средства, но прави инвестирането в инструменти с фиксирана доходност все по-привлекателно за инвеститорите с нисък афинитет към риска.

Преди четири години лихвите в САЩ при ниво от около 1% на годишна база правеха инвестициите в депозитни сертификати, или във фондове инвестиращи в инструменти с фиксирана доходност не особено привлекателни.

На фона на повишение на лихвите в най-голямата световна икономика през последните години обаче, до нива над 5% на годишна база, все повече инвеститори и особено такива, които не обичат риска на фондовите пазари, започват да влагат средствата си в инструменти с фиксиран доход.

При тях рискът е минимален, макар и доходността да не е особено висока. Депозитните сертификати са заеми, които потребителите дават на банките за определен период от време, като си получават средствата след изтичането на този времеви период заедно с лихвите начислени върху тях.

Времевият хоризонт, обаче е от изключителна важност.

Инвеститорите трябва добре да предвидят нуждите си от средства, като в случай на спешна нужда те могат да наранят очакваната дори и ниска доходност, поради големите глоби при неспазването на договорения срок.

Най-високодоходните депозитни сертификати носят на своите притежатели лихви в размер на около 5.4% към момента в САЩ, което е значително по-добре от обикновен банков депозит.

Паричните пазари са идеални за инвеститори, които желаят да постигнат по-висока от банковия депозит доходност и в същото време разполагат с времеви хоризонт от поне една година, съветват специалистите.

Друга алтернативна инвестиция на паричните пазари са още държавните облигации, или купуването на дялове от фондове инвестиращи на паричните пазари. Предоставянето на средствата на фондове е за предпочитане, като така те се управляват от професионалисти, които дивирсифицират портфейлите между различни активи вместо Вас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg